
Čaša zdravlja: sveže ceđeni sokovi
Tokom zime najčešće jedemo jaku i nezdravu hranu i time gomilamo toksine u organizmu. Da biste poboljšali zdravstveno stanje, imunitet i pročistili organe za varenje pomoćiće vam sveže ceđeni sokovi.
06-06-2015
|19:26
Tokom zime najčešće jedemo jaku i nezdravu hranu i time gomilamo toksine u organizmu. Da biste poboljšali zdravstveno stanje, imunitet i pročistili organe za varenje pomoćiće vam sveže ceđeni sokovi.
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:5.3.2014. - 12:30:00
(Foto:MamaMiaPL,Bigstockphoto)
Bar jednom nedeljno u sokovniku pripremite sebi neki od ovih "sokova zdravlja". Zdravi sastojci jabuka, šargarepa, cvekle, pomorandže, celera i đumbira obezbediće vašem organizmu dodatnu zaštitu i ojačati imunitet na prirodan način.
Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća su bogati izvori vitamina, minerala i drugih hranjivih materija. Sveže isceđen sok se vrlo brzo apsorbuje u organizam i ne oprerećuje probavni sistem. Kada je korisnost u pitanju, sa sveže ceđenim sokovima se ne mogu porediti ni najbolje svetske mineralne vode.
Sveže ceđeni sokovi imaju različite efekte na ljudski organizam: jabuka - pomaže kod anemije i gastritisa, paradajz - reguliše metabolizam i snižava visok krvi pritisak, grožđe - čisti organizam od štetnih materija, a za opisivanje korisnih svojstava sveže ceđenih sokova od povća (šargarepa, bundeva, kupus, cvekla), ne bi bila dovoljna ni jedna cela knjiga.
Na primeni sveže ceđenih sokova temelji se mnogo terapijskih dijeta. To je zbog činjenice da jedna čaša tog bogatstva sadrži antibakterijske, protuupalne i redukcione elementne, koji su nam neohodni za normalan život. Takođe treba napomenuti da se preporučuje da se sveže ceđeni sok popije odmah nakon pripremanja. Činjenica je da sveže ceđeni sok kontakta sa kiseonikom vrlo brzo gubi svoja lekovita svojstva. Za postizanje maksimalne korisnosti za organizam dovoljno je popiti 300ml sveže ceđenog soka dnevno.
Mogućnosti je mnoštvo, a vi odaberite neki od navedenih i pripremite sebi i vama najdražima ovu čašu zdravlja: Smesa sokova od šargarepe, cvekle i krastavaca. Kamen i pesak u žučnoj kesi i bubrezima javlja se kao rezultat nemogućnosti organizma da izbaci nakupljeni kalcijum, koji je nastao kao posledica upotrebe koncentrovanog skroba i šećera. Sok od jednog limuna u smesi sa pola čaše tople vode nekoliko puta na dan i pola čaše smese soka od šargarepe, cvekle i krastavca, tri do četiri puta dnevno, pomaže u nestajanju kamena i peska u bubrezima u roku od nekoliko dana ili nedelja. Smesa sokova od šargarepe, cvekle i krastavca je izuzetno sredstvo za čišćenje žučne kese, jetre, prostate i drugih polnih žlezda. Prilikom upotrebe ove smese treba se uzdržavati od upotrebe koncentrovanog šećera i skroba, kao i mesa.