Baklava
Baklava je jedan od najstarijih poznatih turskih jela, a recept za ovu poslasticu koristi se u zemljama širom sveta...
05-06-2015
|13:11
Baklava je jedan od najstarijih poznatih turskih jela, a recept za ovu poslasticu koristi se u zemljama širom sveta...
Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:17.6.2014. - 08:11:00
(Foto:mythja/Bigstockphoto)
Sastojci:
- Gotove kore (jufke) za baklavu
- 1 kg gotovih kora za baklavu
- Smesa za posipanje
- 900 g mlevenih oraha
- 100 g krupno mlevenih oraha (izrezati nožem)
- 150 g šećera
- Smesa za premazivanje
- 250 g maslaca (putera)
- 100 ml ulja
- Preliv (agda)
- 1 kg šećera
- voda
- 1 limun (po želji)
Priprema: Izrezati kore po meri pleha u kojem cete peći baklavu. Istopiti puter i izmešati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promeni boju. Narezati manju količinu oraha (100 g), a veću količinu samleti.
Priprema preliva (agda)
U lonac srednje veličine sipati 1 kg šećera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera. To bi otprilike trebalo biti malo više od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jačoj vatri. Proveriti da li je prava gustoća tako što ćemo izvaditi malo agde na tanjirić, pustiti da se ohladi i povući prstom po sredini agde. Agda ne sme biti pregusta jer nam baklava neće fino upiti i biće suva. Prava gustoća je nešto između sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode, znači nešto između. Ovako vam objašnjavam jer je jako bitno ukuvati pravu agdu, od nje mnogo znači kakva će baklava izgledati. Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vruću baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno a drugo vruće.
U agdu mozemo dodati po želji sok jednog limuna (dodati pri kuvanju)
Slaganje baklave: Namastimo pleh veličine 35×25 cm u kojem ćemo peći baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i savaku premažemo rastopljenim vrućim puterom. (takodje vrlo bitno da je puter vruć da bi imali hrskave korice i dobro pečene) Zatim stavljamo sve narezane orahe na na treću koru koju smo premazali puterom te pospemo malo šećerom. Nastavljamo tako sto ćemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrućim puterom i uljem, na nju još jednu koru koju ponovo premažemo puterom.
Zatim posuti s mlevenim orasima koje smo predhodno pomešali s 150 g šećera. Sad nastavljamo istim redosledom do kraja, Dve kore koje svaku od njih premažemo puterom zatim slede mleveni orasi. Moramo paziti da raspodelimo smesu oraha i kora tako da potrošimo sve u isto vreme. Za završetak baklave ostavimo tri kore tako što svaku složimo jednu preko druge i premažemo puterom osim gornje kore. Pre rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.
Baklavu stavite da se peče prvo na jačoj vatri 10 minuta da dobije lepu svetlo smeđu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pečemo još 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previše. Baklava se peče približno 1 sat. Ako primetite da će vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pečenjem.