-
Poslednjih 5 pesama
- Gibonni - Judi, Zviri, Bestimje
- Boris Rezak - Tako lako
- Parni Valjak - Romanca
- Neki To Vole Vruće - Kakva noć
- Sergej Ćetković - 25. Sat
-
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
Preporučujemo
Hrskavi čips od tikvica
Hrskavi čips od tikvica sa parmezanom može da bude savršena grickalica, a odlično se slaže uz gvakamole sos, čili sos i pšenično pivo...
-
Zdravlje
Pet svakodnevnih navika zbog kojih možda ubrzano starimo
Da li vam se ponekad čini da vas potraga za večnom mladošću zapravo ubrzava proces starenja? Dr Amir Kan, britanski lekar i saradnik NHS-a, podelio je pet navika koje svakodnevno praktikujemo, a koje bi mogle „tiho postaravati naš mozak“ — i neke od njih bi vas mogle iznenaditi, jer ih verovatno nesvesno ponavljate svaki dan.
Pijete kafu čim ustanete? Stručnjaci kažu da bi ovo vreme bilo mnogo bolje
Za mnoge ljude, kafa je mnogo više od napitka – to je jutarnji ritual, izvor energije i omiljeni ukus dana. Osim što poboljšava koncentraciju i raspoloženje, bogata je i antioksidansima. Ipak, kako raste svest o uticaju hormona, stresa i kvaliteta sna na zdravlje, sve je veće interesovanje za to kako i kada treba piti kafu.
-
-
Putovanja
Najbolji italijanski grad za gurmane: Osam restorana sa Mišlenovom zvezdom i više od toga
Italija je širom sveta poznata po fantastičnoj kuhinji, ali postoji jedan grad koji i u tom kontekstu nadmašuje očekivanja. Ako planirate gastronomski odmor iz snova, Firenca bi trebalo da se nađe na vrhu vaše liste.
Neotkriveni portugalski grad proglašen je za najbolji letnji skriveni dragulj Evrope
Ako ste u potrazi za autentičnim mestima koja još nisu preplavljena turistima, nova lista pod nazivom European Hidden Gem Index možda ima pravo rešenje za vas. Na osnovu analize pretraga, cena smeštaja, pogleda, hrane i vremenskih uslova, kreirana je lista deset najboljih evropskih destinacija koje još uvek nisu postale viralne, ali nude vrhunski doživljaj - bez gužvi.
-
Preporučujemo
Sirće kao fantastičan trik: Najlakši način da vam hrana ostane sveža
Neretko nam od ručka ostanu ostaci hrane. Ovu hranu možemo sledećeg dana da podgrejemo, ali i da je iskoristimo za neka druga jela... Međutim postavlja se pitanje kako da nam hrana ostane sveža, a ovo je posebno važno u periodu kada su temperature izuzetno visoke... Interesantno je da postoji pametan trik koji može da učini da vaši ostaci traju duplo duže - uz pomoć namirnice koju verovatno već imate u kuhinji: sirćeta.
Golubovi vam opsedaju balkon? Ovo su biljke koje ih prirodno odbijaju
Ako vam golubovi svakodnevno prave društvo na terasi, verovatno znate koliko mogu da budu naporni. Osim što ostavljaju nered, mogu da oštete biljke, a takođe nose rizik od širenja bolesti i kontaminacije zemlje u saksijama. Srećom, postoje jednostavna i humana rešenja da ih odvratite, i to bez postavljanja ružnih, nesigurnih barijera.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.36 117.18 118.00 CHF 124.60 125.47 126.35 USD 99.34 100.04 100.74
-
Badnje veče i trpeza koja okuplja porodicu
Badnje veče se prema pravoslavnom hrišćanstvu obeležava 6. januara, dan pre Božića, odnosno Božić se dočekuje uz Badnje veče. Iako običaji i obeležavanje variraju od mesta do mesta, neka obeležja su svuda ista i nezaobilazni deo praznika. Šta bi sve trebalo da se nađe na trpazi te večeri?
06-01-2020 | 11:41 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstock-Subbotina Anna
Na Badnji dan bi trebalo postiti, pa tako i večernja trpeza bi trebalo biti posna. Ono što bi svakako trebalo postaviti na trpezu jesu crveno vino, hleb, med i žito i sveću.
Pored toga, tradicija je postala postavljanje suvog voća, orašastog voća, ali svakog drugog posnog jela koje možete praviti po vašem ukusu. Obično se postavlja riba, posne pite i kolači...
Ono što možda najviše izdvaja Badnje veče jeste upravo badnjak, koji se pre početka večere unosi u kuću u prisustvu svih ukućana. Badnjak unosi najstariji muškarac u kući, a ukućani ga dočekuju i pozdravljaju. Tada se pije vino, "čupa" slama sa badnjaka, raznosi po kući, pale tamjan. U nekim krajevima praktikuje se sedenje na podu, odnosno na slami, po uzoru na stare hrišćane.
Badnjak se nakon večere iznosi na paljenje u crkvu, a seno i slama ostaju u kući tri dana, tokom trajanja Božića.
Badnje veče je porodični praznik, pa je poželjno da se na ovaj datum okupi cela porodica, i da slavi slogu, zajedništvo i ljubav.
-
Pročitajte i...
Božićna česnica
Ova vrsta obrednog hleba vezuje se za obeležavanje Božića, a priprema se najčešće na božićno jutro. Posebnost ovog hleba nije samo u pripremi, već i simboličnom značenju koje nosi. Ne zaboravite da, prema starom običaju, u česnicu stavite novčić, a onoga koji u česnici pronađe novčić, očekuje godina prosperiteta.
Badnje veče: Dočekivanje Božića u krugu porodice
Badnje veče se prema pravoslavnom hrišćanstvu obeležava 6. januara po gregorijanskom kalendaru, dan pre Božića, odnosno Božić se tradicionalno dočekuje tokom Badnje večeri. Iako običaji i obeležavanje variraju od mesta do mesta, neka obeležja su svuda ista i nezaobilazni deo obeležavanja praznika. Ono što je najlepše jeste da se proslavlja u krugu porodice.
Radno vreme zanatskih i trgovinskih objekata za vreme novogodišnjih i božićnih praznika
Za vreme obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika zanatski i trgovinski objekti radiće po izmenjenom radnom vremenu.
Praznična dekoracija stola
Obogatite vašu prazničnu trpezu detaljima koji će ulepšati celokupnu atmosferu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: