Aromatični gulaš od leblebija sa paradajzom i crvenom paprikom

Kombinacija mekih leblebija, sočnog paradajza i slatkih crvenih paprika stvara kremast, aromatičan sos koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj. Ako niste još uvek probali ovo jelo, odmah to uradite, jer se izuzetno brzo sprema, a ukus će vas oduševiti...

18-11-2025

|

12:27

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci (za 4 porcije):

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, sečena na kolutove
  • 3 crvene paprike, sečene na trakice
  • 1 čaša kuvanih leblebija (ili 1 konzerva, oceđena i isprana)
  • 1 konzerva seckanog paradajza (400g)
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog kima (po želji)
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
  • 1/2 kašičice ljute paprike (po želji)
  • 1 šolja povrtnog bujona ili vode

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Zatim ubacite seckani beli luk, šargarepu i dve crvene paprike, i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne počne da omekšava. Dodajte začine - slatku i dimljenu papriku, kim, origano ili majčinu dušicu, so, biber i po želji ljutu papriku  i kratko propržite da puste aromu. Umešajte paradajz iz konzerve, paradajz-pire, oceđene leblebije i povrtni bujon, pa sve dobro promešajte. Kuvajte na srednjoj vatri oko 20–25 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne, a povrće sasvim ne omekša. Po potrebi dodajte još malo vode ili začina, a pred kraj pospite seckanim svežim peršunom ili sitno iseckanom ljutom paprikom i poslužite toplo.

PRIJATNO!