Američke palačinke

06-06-2015

|

19:11

Američke palačinke najlakše se peku u specijalnom tiganju koji se prodaje i kod nas. Međutim, uspešno ćete ih napraviti i u običnom teflonskom tiganju. U tom slučaju samo treba da ih okrećete kao obične, domaće palačinke.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave:18.9.2013. - 15:25:00

Američke palačinke
(Foto:livecookbook)

Sastojci:
- dve i po šoljice brašna
- trećina šoljice šećera
- kesica praška za pecivo
- malo soli
- 2 šoljice mleka
- 2 jaja
- trećina šoljice ulja
Za fil:
- 200 g maskarponea ili neslanog sremskog sira
- 100 ml slatke pavlake
- 150 ml jogurta
- 35 g šećera u prahu
- kašika ruma ili nekog aromatičnog likera
- pomorandža,
- 300 g zamrznutih višanja
- 100 g šećera

Priprema: pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer i malo soli, pa sve lepo izmešajte. Dodajte žumanca, mleko, ulje i dobro umutite. Posebno čvrsto umutite belanca i lagano umešajte u testo. U zagrejan i podmazan tiganj sipajte veću kutlaču mase, da dobijete baš debelu palačinku, i pecite. Okrenite je kada se na gornjoj strani pojave mehurići. Mikserom sjedinite sir, slatku pavlaku, jogurt i šećer u prahu. Dodajte rum ili liker i narendanu koru pomorandže. Stavite krem u frižider da se dobro ohladi. Odleđene višnje zagrevajte sa sokom koji su pustile i dodajte im šećer. Kuvajte dok se šećer ne rastopi i preliv ne zgusne. Na svaku palačinku stavite kašiku ohlađenog krema i prelijte je toplim ili hladnim sosom od višanja.