Ako pravilno čuvate luk, ostaće svež i do šest meseci

Teško nam je da poverujemo da postoji osoba koja ne koristi luk kada priprema jela. Naime, luk je sigurno jedna od omiljenih namirnica i sastojak bez kojeg se mnoga jela ne mogu ni zamisliti...

13-05-2024

|

10:30

|

Autor / Izvor: Naxi media


Luk često kupujemo u većoj količini, kako bi ga skladištili i kako bi nam uvek bio na dohvat ruke. Pitanje koje se postavlja je da li to pravilno radimo?

Kada kupite veću količinu luka, izbegavajte frižider jer će ga previše vlage učiniti mekim i buđavim. Poznato je da se luk čuva na hladnom, tamnom i prozračnom mestu i tako može da izdrži i do nekoliko meseci. Ali nije dovoljno da ga samo odložite na policu za namirnice.


Gastro blogerika osnivač web stranice The Yummy Life Monica Matheny imala je problema s čuvanjem crnog i belog luka, da bi nakon nekog vremena pitala majku za savet.

Ona je istakla da njena majka luk stavlja u običnu papirnu kesu sa rupicama i na taj način produžava rok trajanja luka do šest meseci. Iako je i sama bila skeptična, prihvatila je ovaj savet i videla da funkcioniše.


Dakle, za pravilno skladištenje luka i belog luka biće vam potrebna papirna kesa, alat za pravljenje rupa u torbi, marker i spajalice.


Takođe, važno je napomenuti da svaka glavica crnog luka mora biti sveža i čvrsta kako biste bili sigurni da se ostatak neće pokvariti.


Za početak, presavijte kesu na pola po dužini, izbušite jedan kraj, a zatim okrenite presavijenu kesu i izbušite drugi kraj tako da između svake rupe ostane oko pola centimetra. Zatim napunite kesu do pola lukom i označite je markerom, a zatim stavite spajalice na vrh da luk ostane na mestu.