Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Rogati & Boris Rezak - Pozelim Ti Srecu

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • 47. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine

  U Skupštini grada održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni detalji ovogodišnjeg 47. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograd.
  17-03-2017 | 11:12 | Autor/Izvor: Naxi media

  Foto: Bigstockphoto-Alex Staroseltsev

   

  O detaljima i značaju 47. Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda na konferenciji su govorili: predstavnici Muzičke omladine Beograda (direktor Tatjana Vojnov i zamenica direktora Marija M. Karan), selektor programa i član žirija - Prof. Ljubiša Jovanović, Predsednik Upravnog odbora MTMO - gospođa dr Branka Radović i podsekretar za kulturu grada Beograda - Milan Lazović.

  Organizatori su istakli da ovogodišnje Takmičenje, posvećeno mladim flautistima, u Beogradu okuplja 16 mladih takmičara iz Kine, Srbije, Švajcarske i Češke. Programski selektori su najrepektabilnija muzička imena u svetskim okvirima: solo flautista Berlinske filharmonije i virtuoz na flauti - Emanuel Paji, profesor Centralnog Kineskog Muzičkog Konzervatorijuma i solo flautista Kineskog državnog simfonijskog orkestra - Guoliang Han, kao i profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i istaknuti flautista - Ljubiša Jovanović.

  Muzička omladina Beograda je za članove međunarodnog žirija pozvala najčuvenije svetske soliste i pedagoge: Guoliang Han (Kina); Suzan Hopner (profesor na više svetskih Univerziteta i nagrađivani solo umetnik. Dobitnica Juno award 2012 za najbolji album klasične muzike, Kanada), Hoze Danijel Kastelon (pedagog i solista, Švajcarska/Francuska); Georgi Spasov (pedagog i solista, Bugarska), Ljubiša Jovanović (Srbija); Miomir Simonović (profesor FMU, istaknuti solista, Srbija); Ivana Stefanović (kompozitor, Srbija).

  Na svečanom otvaranju 21. marta 2017. godine u 20 časova, na Kolarcu, 47. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine koncertom će svečano otvoriti: vunderkid flautistkinja Sofija Milenković (4. razred niže muzičke škole "Petar Konjović", klasa Katarina Milošević), Simfonijski orkestar Camerata Serbica pod dirigentskom palicom Biljane Radovanović uz nastupe uvaženih članova žirija 47. MTMO. Pozdravnu reč daće gospođa Branka Radović, Predsedik UO MTMO i respektabilni muzički kritičar.

  U danima koji slede, kako su istakli organizatori, publika će kroz dve etape potpuno besplatno moći svakodnevno da sluša takmičare na Kolarcu, dok je veliko finale zakazano za 29. mart od 18 časova. U finalu takmičari nastupaju sa simfonijskim orkestrom Camerata Serbica i dirigentom Biljanom Radovanović.

  Kao programski selektor i uvaženi član žirija Profesor Ljubiša Jovanović je istakao da je ovogodišnji takmičarski program izuzetno zahtevan, da je selekcija bila rigorozna, te da će se mladi flautisti predstaviti solo, kao kamerni muzičari i uz pratnju simfonijskog orkestra. Izuzetna zahvalnost upućena je muzičim saradnicima koji će ove godine pratiti takmičare a to su: Natalija Mladenović i Meri Bojić Radojčić (korepetitori), Ljiljana Nestorovska i Milena Stanišić (harfe), Sandra Belić (violončelo), Rastko Popović, Boris Brezovac i Nemanja Marjanović (viole) i Dušan Panajotović (violina). Profesor Ljubiša Jovanović pocrtao je da će Beograd ugostiti, kako najveća svetska afirmisana umetnička imena, tako i trenutno najtalentovanije mlade svetske flautiste pred kojima je blistava karijera. Konkurencija će biti oštra, a žiri strog i pravedan. Gospodin Jovanović osvrnuo se i na izuzetnu nagradu pobednicima – zlatnu glavu flaute marke Haynes (prijatelja 47. MTMO) od 14 karata prvoplasiranom takmičaru, kao i srebrnu flautu najbolje plasiranom takmičaru - studentu Fakulteta Muzičke umetnosti Beograd.

  O Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Beograda govorili su afirmativno i Branka Radović kao respektabilni muzički kritičar, muzikolog, te direktor opere i baleta "Madlenijanum" i Milan Lazović, poštovani kulturni poslednik, sada ispred osnivača i pokrovitelja Takmičenja - Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Oni su istakli da je reč o jednoj od najdugovečnijih kulturnih manifestacija od izuzetnog značaja za naš grad i zemlju jer okuplja trenutno najbitnija imena svetske muzičke scene, kada je reč o klasičnoj muzici. Kao deo Svetske federacije Međunarodnih muzičkih takmičenja (World Federation of the International Music Competitions) zajedno sa još 116 najpoznatijih konkursa iz celog sveta ("Čajkovski" u Moskvi, "Queen Elisabeth" u Briselu, "Praško proleće" i dr.) beogradsko Takmičenje je i član Međunarodne federacije Muzičke omladine (International Jeunesses Musicales Federation) sa sedištem u Briselu što potvrđuje nivo i značaj Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograd.

  47. Međunarodno Takmičenje Muzičke omladine Beograd u disciplini flauta održava se od 21. do 30. marta 2017. godine na Kolarcu. Za takmičarske etape ulaz je slobodan. Za svečano otvaranje i veliko finale karte su dostupne na blagajni Kolarčeve Zadužbine.

 • Pročitajte i...
  Stefano Bolani Stefano Bolani održao koncert u prepunom Kolarcu

  Bolani je posebno oduševio publiku izvođenjem pesme "Devojko mala" na srpskom jeziku

  Stefano Besplatni koncert Stefana Bolanija 31.01. na Kolarcu

  Velikan italijanske i svetske džez muzike, Stefano Bolani, održaće koncert „PIANO SOLO“ u sredu 31. januara u 20.00 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde će izvesti kompozicije sa svog poslednjeg albuma pod nazivom „Blooming“.

  Ravanelius: Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius: Festival muzičke izuzetnosti

  Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius, biće održan od 1. do 8. jula 2023. godine u Ćupriji, u organizaciji Ustanove kulture „Ćuprija“ i Škole za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.

   Lola Astanova u mts Dvorani Lola Astanova u mts Dvorani

  Lola Astanova, proslavljena pijanistkinja nastupiće 1. juna u mts Dvorani.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: