Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Unforgettable Hits (Saxophones) - Just The Way You Are

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • 144 godine Kolarčeve zadužbine

  Svečanost počinje u ponedeljak u 12.30 sečenjem slavskog kolača u prisustvu patrijarha Porfirija nakon čega će biti uručene plakete Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022.
  18-11-2022 | 12:23 | Autor/Izvor: Naxi media-Kolarac PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Dobitnici plaketa su patrijarh Porfirije, ministarka kulture Maja Gojković, prof. dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti, i pijanista Aleksandar Madžar, dok je docent Fakulteta likovne umetnosti Vladimir Milanović dobitnik Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2021/2022, za izložbu „Carbon copy“.

  Plaketa se dodeljuje patrijarhu Porfiriju u znak priznanja i zahvalnosti za naročito duhovno staranje za srpsku kulturu i umetnost, izraženu višedecenijskom ljubavlju prema Кolarčevoj zadužbini i njenim programima.

  Ministarka kulture Maja Gojković je dobitnica plakete u znak priznanja i zahvalnosti za iskrenu podršku radu Кolarčeve zadužbine.

  Saradnja profesora Tomića i Кolarčeve zadužbine traje u kontinuitetu od 2005. godine. Osim stručnih kvaliteta, erudicije i posvećenosti popularizaciji znanja i kulturnog nasleđa, prof. Tomić jedan je od velikih i iskrenih poštovalaca Кolarčeve zadužbine kao institucije Beograda i Srbije, koji se uvek rado odaziva našim pozivima i aktivno predlaže nove sadržaje.

  Aleksandar Madžar je prvi put nastupio u Кolarčevoj zadužbini sa 10 godina. Od tada do danas svirao je u Velikoj dvorani Кolarca 83 puta kao solista, zatim sa simfonijskim orkestrima, kamernim ansamblima. U godini Ludviga van Betovena Centar za muziku je organizovao koncerte Aleksandra Madžara na kojima je, sa velikim uspehom, izveo sve Betovenove sonate za šest meseci. On je prvi i jedini pijanista koji je izveo 32 Betovenove sonate na ovim prostorima.

  Vladimir Milanović svoju umetničku praksu realizije kroz medij grafike, ali intencija njegovog istraživanja polazi od jasnog kritičkog stava prema stvarnosti, društvenim okolnostima, sagledavanja načina i nivoa vizuelne pismenosti danas koja se specifično oblikuje odlikama unutar percepcije današnje digitalne kulture. Umetnik je kroz izložbu „Carbon copy“ nastavio svoje istraživanje u domenu metoda i značenja savremene grafike i vrlo studiozno, od radova do postavke kao oprostorene ideje posmatraču približio aspekte, razlike ali kombinacije između manuelnog i digitalnog.

  Povodom godišnjice Кolarčeve zadužbine u nedelju, 20. novembra u 20 časova biće održan koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2021. godini, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, na kojem će nastupiti pijanisti Ivan Bašić i Nemanja Egerić. Ulaz je slobodan.

  O Zadužbini Ilije M. Кolarca

  Ilija Milosavljević Кolarac (1800-1878) srpski trgovac, sa izuzetnim razumevanjem značaja kulture i prosvete, ostavio je testamentom svu svoju imovinu prosveti i kulturi svoga naroda, osnivajući 1877. godine dve velike zadužbine: Кnjiževni fond (do danas je prevedeno i odštampano preko 200 književnih, naučnih i dela iz oblasti kulture) i Univerzitetski fond koji je bio namenjen podizanju Кolarčevog narodnog univerziteta, za predstavljanje naučnih, književnih i kulturnih dostignuća obrazovanih ljudi tadašnjeg vremena.

  Zgrada Кolarčevog narodnog univerziteta podignuta je 1932. godine (arhitekta Petar Bajalović). Programska delatnost na Кolarcu počela je 19. oktobra 1932. godine, a prvi koncert u Velikoj dvorani održan je 4. februara 1932. godine.
  Od osnivanja do danas Кolarčeva zadužbina poštuje volju ostavitelja da njegova imovina bude trajno namenjena kulturi, umetnosti i obrazovanju srpskog naroda.

  Od 1968. godine Odbor Zadužbine Ilije M. Кolarca svake godine dodeljuje Plaketu Кolarčeve zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. godine Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u protekloj izlagačkoj sezoni.

   

 • Pročitajte i...
  Koncert „Beograd svira” umesto na Trgu republike u Kolarčevoj zadužbini Koncert „Beograd svira” umesto na Trgu republike u Kolarčevoj zadužbini

  Koncert „Beograd svira”, koji se realizuje u okviru „Dana Beograda 2023”, biće održan u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5) u subotu, 15. aprila, u 17 časova, najavljeno je iz Omladinskog pozorišta „Dadov”, a prenosi beograd.rs.

  Guitar Art Festival: Rock 'n' Roll spektakl na sceni Kolarčeve zadužbine Guitar Art Festival: Rock 'n' Roll spektakl na sceni Kolarčeve zadužbine

  Nakon mnogobrojnih nastupa i uspešnih turneja širom sveta, The Stones bend, jedan od najboljih tribjute bendova kultne grupe koja je obeležila rok eru The Rolling Stones, nastupiće 11. maja na sceni Kolarčeve zadužbine.

  Anime simfonija 12. aprila na Kolarcu Anime simfonija 12. aprila na Kolarcu

  Anime simfonija biće izvedena 12. aprila u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

   Perpetuum Jazzile slavi 40 godina Perpetuum Jazzile slavi 40 godina

  Jedna od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih skupina na svetu Perpetuum Jazzile 2023. posvećuje obeležavanju 40 godina postojanja. Planiraju bogatu koncertu sezonu u regionu, Evropi, a 9.februara dolaze u Beograd na Kolarac gde će predstaviti nove obrade svetskih hitova.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: