Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Riblja čorba - Ostani djubre do kraja

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • 14. Španski metar stiže u Beograd

  Novo izdanje Španskog metra, festivala filmova na španskom jeziku, donosi više od dvadeset ostvarenja koja će premijerno biti prikazana pred beogradskom publikom od 20. do 31. maja.
  17-05-2022 | 11:48 | Autor/Izvor: Naxi media-Institut Servantes PR-Španski metar promo

  Foto: Bigstockphoto/ Jag_cz

   

  Još jedna filmska avantura na španskom jeziku spremna je da dočeka srpske filmofile! Četrnaesto izdanje filmskog festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes, vraća se pred beogradsku publiku sa četiri tematska programa. Programske celine osmišljene su tako da publiku provedu kroz najzanimljivija ostvarenja snimljena poslednjih godina na španskom jeziku, ali i da ih upoznaju sa odabranim filmskim klasicima. Bilo da su u pitanju romantične priče, komične situacije, porodični odnosi ili političke turbulencije, odabrani filmovi podstaći će publiku da sagledava svet oko sebe na posve nov način.

  Kao i svaki godine, publika će u Španski metar zakoračiti kroz odabrane klasike španske kinematografije koji će se prikazivati od 20. do 22. maja u Jugoslovenskoj kinoteci. Ove godine program se zove „Fernando Fernan-Gomes puni sto godina“ i posvećen je jednom od omiljenih španskih glumaca. U okviru ovog ciklusa publika će moći da pogleda filmove „Ludnica“, „Čudno putovanje“ i „Jezik leptira“, u kojima je Fernan-Gomes ostvario nezaboravne uloge. Osim toga, pre projekcije ovih filmova, sa početkom u 20 časova, publici će svake večeri biti prikazan i desetominutni dokumentarni film „Portet F.F.G.“.

  Glavni festivalski program „Savremeni film“ biće otvoren 23. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda uz film „Sentimentalno“ Seska Gaja, u kojem glavne uloge tumače španske zvezde Havijer Kamara i Belen Kuesta. Bilo da su u pitanju urnebesne komedije ili emotivne drame, nema sumnje da će publika uživati u ovim filmovima koji u Srbiju premijerno stižu iz Španije, Meksika, Argentine i Čilea. Do 31. maja biće prikazani sledeći igrani filmovi: „Bruklin u Sevilji“, „Dobre namere“, „Lavica“ i „Pauk“, uz specijalnu projekciju srpskog dokumentarnog filma „S ljubavlju iz Fuenlabrade“.

  Program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ ove godine donosi četiri dugometražna i tri kratkometražna filma španskih autorki, koja se će biti prikazana od 25. do 29. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Od preispitivanja (ne)sposobnosti za romantično vezivanje do uslova života u prekarijatu, ova selekcija otvara brojna pitanja i donosi zanimljive, sveže i uzbudljive poglede autorki na probleme današnjice. Publiku očekuju filmovi „Diši“, „Kosmička pesma. Ninjo iz Elćea“, „Prkosni bljesak“, „Šta smo uradili pogrešno?“, „#Precariatystory“, „Krah“ i „Panterke“.

  Novitet ovogodišnjeg Španskog metra jeste ciklus „Novi iberoamerički film“ osmišljen u saradnji sa Festivalom ibeoameričkog filma koji se održava u Uelvi. Četiri odabrana filma igraju na liniji koja vodi od svakodnevnog preživljavanja do borbe za slobodu, snove i druge ideale. Tako će u Dvorani Kulturnog centra Beograda, od 24. do 30. maja, publici biti prikazana ostvarenja: „Mirijam laže“, „Stalni posao“, „Pisaro“ i „Pesma bez imena“.

  Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice po ceni od 200 dinara mogu da se kupe na blagajni te ustanove. Karte za ostale programe prodaju se po ceni od 300 dinara i mogu da se kupe na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.


  Nakon beogradske publike, program „Ženski ugao. Prkosan pogled“ moći će da pogleda i novosadska publika – od 4. do 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

  Detaljne informacije o filmovima, kao i raspored projekcija, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala spanskimetar.rs.

   

 • Pročitajte i...
  Tamo gde svici šire krila: Otvaranje izložbe Oskara Alvarada Tamo gde svici šire krila: Otvaranje izložbe Oskara Alvarada

  Posve lično, emotivno i pomalo zagonetno putovanje kroz špansko selo Deleitosa očekuje posetioce galerije Instituta Servantes, gde će ovog utorka, 4. aprila u 19 časova, biti otvorena izložba fotografija Oskara Alvarada naziva „Tamo gde svici šire krila“.

  film-naxi Bioskop pod zvezdama: Ciklus filmova na španskom jeziku

  Bioskop pod zvezdama je filmski ciklus koji Institut Servantes u Beogradu organizuje u bašti Kulturnog centra GRAD, jednog od najaktivnijih prostora nezavisne kulturne scene našeg grada, a koji sa programom kreće 4. avgusta.

  Sve čari flamenka u srcu Beograda Sve čari flamenka u srcu Beograda

  Izložba fotografija „Cante, baile, toque: flamenko, svetska kulturna baština“ biće otvorena 14. februara u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu na kojoj će biti prikazani radovi španskog fotografa Dijega Galjarda Lopesa. Na fotografijama će posetioci videti „dušu“ u okviru tri serije fotografija koje su bile izlagane u galerijama širim sveta, od Fesa, Rabata i Lisabona, pa sve do Rija de Žaneira.

  Izložba Frida Kalo. Jedna biografija u Sevantesu Izložba Frida Kalo. Jedna biografija u Servantesu

  Izložba originalnih ilustracija Marije Hese "Frida Kalo. Jedna biografija", svečano će biti otvorena 9. februara u Institutu Servantes.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: