Slušate: Muzički mix

Pesma: Yu Rock Misija - Za milion godina

Muzički mix
Naxi Radio
 • Povezani članci
 • 10 godina Šekspir festivala

  Šekspir festival proslavlja svoj 10. rođendan! Ovaj jedinstveni festival u našoj u zemlji, koji od 2014. godine publici predstavlja savremene svetske produkcije Šekspirovih dela, ove godine se održava od 29. juna do 5. jula.
  13-06-2023 | 13:19 | Autor/Izvor: Naxi media-Šekspir festival PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Deseti po redu Šekspir festival iznova će nam predstaviti kako drugi igraju Šekspira, zašto ga igraju, šta sve pronalaze u njemu, a potom i gde je u svemu tome naše pozorište.

  U okviru 10. izdanja festivala biće prikazano ukupno 8 predstava. Publici će se u ambijentu rezidencije Vila Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije. Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava “Bogojavljenska noć” u režij Ivana Vanje Alača.

  Povodom jubilarnog 10. izdanja Šekspir festival je inicijator nove programske linije – Moj prvi Šekspir. U cilju daljeg negovanja dela V. Šekspira u našoj zemlji i razvitka i podrške lokalnoj pozorišnoj zajednici, projekat “Moj prvi Šekspir” omogućava mlađoj generaciji pozoriših stvaralaca (reditelj, glumci, produkcija, tehnička realizacija ...) da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan Šekspirov komad. “Bogojavljenska noć” rezultat je saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad. Nakon premijernog izvođenja na Šekspir festivalu, predstava će tokom narednih sezona nastaviti svoj život u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih.

  Jedan od najpoznatijih Šekspirovih komada “Romeo i Julija” izvešće 30. juna ansambl Jerevanskog državnog kamernog teatra koji u Srbiju dolazi iz daleke Jermenije.

  Duhoviti i lucidni “Magbet, košmar za dvoje” turske pozorišne trupe Tiyatro BeReZe na Šekspir festival dolazi nakon učešća i uspeha na brojnim festivalima širom sveta – SIBIU, Kopenhagen, Gdansk Shakepeare festival...

  Inkluzivni programi koji svet pozorišta približavaju specifičnim društvenim grupama tradicija je Šekspir festivala. Ove godine, “Perikle” nagrađivane britanske trupe Flute Theatre nakon predstavljanja tradicionalnoj festivalskoj publici u Vili Stanković 2. jula, imaće svoje posebno izvođenje za osobe sa autizmom.

  Festival će u oktobru biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka “Théâtre des Bouffes du Nord” i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot Rempling.

  Francusko-britanska produkcija “Šekspir – Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlot Rempling i Sonje Vider Aterton (violončelo).

  Prateći program i ove godine uključuje inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira.

   

  Nakon izvođenja predstave „Perikle“ u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, londonski Flute Theatre će predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom izvesti i za osobe sa autizmom. Ova metoda putem serije senzornih igara pozorište približava osobama sa autizmom.

  Na Šekspir festival iz Njujorka dolazi predstava „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih ’’Luda’’.

   

  Mladi glumci Inđije okupljeni oko Kreativnog centra „Artelje“ izvešće „Ukroćenu goropad“, dok će izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ publiku u Vili Stanković podsetiti o nastanku i razvoju jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala u Srbiji koji je u proteklih 10 godina bio domaćin 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!

  Program 10. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, koji je između ostalog rekao:

  „Pre deset godina rodio se Šekspir festival u Čortanovcima! Otvorio ga je upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona ! A onda su nam u goste dolazile predstave iz 22 zemlje sveta ... 54 predstave, više od 20 naslova iz celokupnog opusa Šekspira igrano je na najrazličitije moguće načine: kao drama, anti drama, komedija, tragedija, mjuzikl, džez koncert ... rep - stand up komedija, koreodama ... Preko 20 000 gledalaca bili su naši gosti! Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji. Oberon u’’Snu letnje noći ’’ rekao bi : ’To ispade bolje nego što sam očekiv’o’’.

  Ulaznice za 10. Šekspir festival mogu se od 14. juna kupiti na svim Tickets prodajnim mestima.

 • Pročitajte i...
  Predstava Rolerkoster Ateljea 212 dobila je prestižne nagrade na festivalu u Banja Luci Predstava Rolerkoster Ateljea 212 dobila je prestižne nagrade na festivalu u Banja Luci

  Predstava Rolerkoster Jelene Kajgo u režijii Milice Kralj, osvojila je priznanja na 25. Teatar festu „Petar Кočić“ u Banja Luci, saopštavaju iz Ateljea 212.

  Nikita Milivojević novi umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević novi umetnički direktor Bitefa

  Nikita Milivojević je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitefa, navodi se u zvaničnom saopštenju.

  Proglašenjem nagrada zatvoren 56. BITEF Proglašenjem nagrada zatvoren 56. BITEF

  Bitef festival, 56. po redu, završen je izvođenjima predstava Ljubav u režiji Aleksandera Zeldina i Krize u režiji Žige Divjaka. Nakon predstava, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada.

  Završnica 56. Bitefa u Luci Beograd i Bitef teatru Završnica 56. Bitefa u Luci Beograd i Bitef teatru

  Pedeset šesto izdanje Bitefa koje se održava u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog ulazi u poslednja tri dana programa.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: