Ukusne domaće krofne

Ovog vikenda, 13. januara obeležava se dolazak Pravoslavne Nove godine ili Srpske Nove godine, a prema jednoj od tradicija, krofne u ponoć učiniće vašu Novu godinu slatkom i berićetnom.

11-01-2019

|

09:53

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

- 750 g brašna
- 1 dl ulja
- 4 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 500 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- malo soli
- ulje za prženje
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje


Priprema: Kvasac rastopiti u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustiti da naraste. Dok raste, umutiti jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodati narasli kvasac, pa polako dodati brašno i ulje uz stalno mešanje varjačom. Ostaviti testo na toplom da dvostruko naraste, pa razvući ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom formirati krofne. Ostaviti ih oko pola sata, a potom pržiti u vrelom ulju. Posuti ih šećerom u prahu, a po želji, mogu se napuniti kremom, džemom ili marmeladom.