Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Film - Sjećam se prvog poljupca

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Tart od višanja

    Uživajte u ovom ukusnom desertu i osvežavajućoj slatko kiseloj kombinaciji.




    24-11-2015 | 14:25 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstockphoto-oysy

     

    Sastojci:

    za koru:

    - 300 g brašna
    - 1/2 ravne kašičice soli
    - 150 g hladnog putera
    - 100 g prah šećera
    - 1 malo jaje
    za krem
    - 250 ml mleka
    - 2 žumanca
    - 40 g gustina (ili jedna kesica puding praha od vanile, ako vam je lakše)
    - 3 kesice vanilin šećera
    - 100 g šećera
    - 50 g omekšalog putera
    za voćni sloj
    - 300 g očišćenih višanja (jedno pakovanje Frikom smrznutih višanja)
    - 100 g šećera
    - 5 g želatina (pola kesice)

    Priprema: Prvo pripremiti višnje. 300 g zamrznutih ili svežih očišćenih višanja pomešati sa 100 g šećera. Ako su sveže i jedre malo ih varjačom zgnjeckati. Zagrejati do vrenja, i ostaviti da puštaju sok. Pripremiti testo. U posudi za mešenje pomešati brašno i so, dodati hladan puter isečen na kockice, pa prstima utrljati brašno u puter, da kockice nestanu i cela smesa postane mrvičasta. Dodati prah šećer i jaje blago razmućeno viljuškom, formirati kompaktno testo bez mnogo mešenja, prvo varjačom, pa rukama. Testo oblikovati u kuglu, staviti u kesu i spljoštiti, da se dobije deblji disk. Ostaviti u frižideru jedan sat.

    Pripremiti fil. U jednoj šerpi žicom razmutiti 2 žumanca, 50 ml mleka i gustin. U drugoj zagrejati 200 ml mleka sa 100 g šećera i 3 kesice vanilin šećera, do vrenja. Sipati preko smese u prvoj šerpi, vratiti na tihu vatru, kuvati uz neprestano mešanje žicom dok ne počne stezanje, pa još minut ili dva. Površinu fila obložiti plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi. Dovršiti koru. Ohlađeno testo iz frižidera prebaciti na komad papira za pečenje i razvaljati u krug prečnika dovoljnog da pokrije dno i ivice kalupa od 25 cm. Uz pomoć papira preneti testo na pleh, utisnuti ga lepo uz ivice i polako skinuti papir. Eventualne viškove koji prelaze ivice kalupa odseći nožem. Testo izbockati viljuškom, i peći oko 20-25 minuta na 180°C.

    Dovršiti fil. Smesu koja se ohladila na sobnu temperaturu, ili je tek malo mlaka, prvo razmutiti mikserom, pa dodati omekšali puter i zajedno dobro umutiti, da se sve fino sjedini i krem postane gladak. Pečenu koru prebaciti na tacnu. Nafilovati koru, poravnati fil koliko god je moguće. Želatin (5 g) sipati u manje lonče, preliti sa dve supene kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri. Zatim ga zagrevati na tihoj vatri da postane tečan i da se sva zrnca želatina istope. Uliti otopljen želatin u višnje, koje su do sada već dobro pustile sok.

  • Pročitajte i...
    Čokolada Recept za domaće proteinske čokoladice

    Proteinske čokoladice predstavljaju savršenu užinu, a posebno se savetuju osobama koje su fizičke aktivne. Nutritivno su bogate, lako će vas zasititi i dati vam energiju. Kako su kupovne čokoladice prilično skupe, možete ih napraviti u kućnoj varijanti. Evo jednog jednostavnog recepta...

    Sladoled Domaći sladoled od jagode i avokada

    Uopšte nije teško napraviti domaći sladoled, a prednosti ovakvog deserta su višestruke. Dobićete savršen slatkiš za vašu porodicu, bez veštačkih aroma, prirodnog ukusa koji će vas kupiti za sva vremena...

    Tart Tart sa čokoladom i malinama

    Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.

    Kolač Torta od lešnika i čokolade

    Da li postoji lepša kombinacija ukusa od lešnika i čokolade?

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: