Ovo povrće možete gajiti na terasi

Ukoliko ste poželeli da se i sami pozabavite hortikulturom, počnite od gajenja porvća u vašem domu. Ne samo da ćete uživati, načiti nešto novo. već ćete biti sigurni da jedete zdrav komad hrane.

19-05-2016

|

15:24

|

Autor / Izvor: Naxi media

Nisu potrebne plantaže ili prostrane bašte da biste mogli da gajite povrće. Neka vaša terasa, ili jedan deo nje postane "vaša mala plantaža iz snova" u kojoj ćete gajiti povrće.

Naravno, zbog prostora morate se na vreme informisati o veličini biljke i uslovima u kojima se mora gajiti. Ipak, na terasi se lako mogu gajiti tikvica, paradajz, grašak, beli i crni luk, zelena salata, blitva, peršun, bosiljak, žalfija, ruzmarin.

Sve one, naravno zahtevaju određenu negu, ali je praksa pokazala da se gorenevedene biljke lako mogu održavati na terasi.


Najpre odvojite deo za biljke. One se u kućnoj varijanti najčešće čuvaju u saksiji, a potrebno je da saksije postavite na mesto koje će im po potrebi, omogućiti i sunce i hlad. Primera radi, ruzmarinu u saksiji odgovara sunčano mesto, zaštićeno od promaje ili vetra, ali može da uspeva i u hladovini. Njemu je potrebno najmanje 6-8h sunčeve svetlosti u toku dana. Zbog toga, potrebno je saksiju u kojoj se nalazi rotirati u svim pravcima da bi sve grančice dobile dovoljno svetlosti. Pre nego što nastupi zima i hladno vreme, ruzmarin unesite u dom, dok tokom proleća i leta može bez problema biti na terasi.

Čeri paradajz je veoma lako gajiti na terasi. U zavisnosti od vrste, čeri paradajz može biti visok od 10 cm do oko 100 cm, a boja ploda se može kretati od jarko crvene do potpuno žute. I njega je moguće saditi u saksiji, pa je jedna od preporučljivh biljaka za vašu bašticu unutar doma. Čeri paradajz vrlo je otporan i ne traži posebnu negu, ali potrebni su mu svetio, toplota i redovno zalivanje i prihranjivanje. Pored redovnog zalivanja, ne zaboravite da se čeri paradajz oprašuje kako bi se odbranio od štetočina, a svakao mu kada naraste stabljika dajte oslonac u vidu štapa koji će ga držati i sprečiti lomljenje biljke.