-
Poslednjih 5 pesama
- Vlado Georgiev - Mi nismo mi
- Azra - Lijepe Zene Prolaze Kroz Grad
- Plavi orkestar - Sačuvaj zadnji ples za mene
- Viktorija - Barakuda
- Toše Proeski - Čija si
-
Propuštene emisijeOstale emisije
-
PreporučujemoTestenina sa tikvicama i slaninom
Ako nemate danas ideju za pripremu ručka, nemate previše vremena i sve vam je dosadilo, probajte ovaj jednostavni recept koji će vas oduševiti.
Recept za starinski slatki kupusKada stignu hladniji dani svi volimo da pojedemo nešto "na kašiku". Baš zato vam danas donosimo jednostavan recept za slatki kupus sa junetinom, jelo koje mnoge od nas vraća u detinjstvo...
-
ZdravljeSok koji može da vam pomogne u snižavanju krvnog pritiska
Verovatno nikada ne biste pomislili da sok može da vam pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali sada možete da razmotrite ovu opciju.
Ambliopija ili "Lenje oko": Simptomi i na koja stanja sve može da ukaže?Lenje oko ili ambliopija je veoma čest problem sa vidom koji utiče na oči. Međutim, to takođe može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, Parkinsonova bolest i srčana oboljenja.
-
PutovanjaPet najboljih evropskih nacionalnih parkova: Da li vam se dopada ovaj izbor?
Travel novinarka britanskog medija The Guardian Rejčel Dikson izdvojila je pet najboljih evropskih nacionalnih parkova, a vi svakako proverite da li vam se njen izbor dopada.
Krakov: Raskošna istorija i neodoljivi šarm gradaOvaj grad, nekadašnja prestonica Poljske, danas je epicentar kulture, obrazovanja i turizma u regionu.
-
PreporučujemoNapravite lopticu od folije i ubacite je u mašinu za pranje sudova
Otkrili smo genijalan trik koji se deli društvenim mrežama, a verovatno vam nikada ne bi pao na pamet.
Ako želite da vam odeća dugo miriše nakon pranja zapamtite ove savetePostoje zanimljivi i vrlo jednostavni trikovi uz pomoć kojih možete da sačuvate svežinu i miris odeće.
-
Kursna lista
Kupovni Srednji Prodajni EUR 116.34 117.16 117.98 CHF 118.77 119.60 120.44 USD 108.61 109.38 110.14
-
Osvrt na tradiciju: Kako su naše bake pripremale Božić?
Božić je pravo vreme kada bi se trebalo prisetiti starih običaja, a njegovo obeležavanje u krugu porodice ostavlja uspomene za ceo život. Iako običaji variraju od mesta do mesta, postoje neka ustaljena obeležja proslave Božića. Saznajte i koja.
04-01-2016 | 12:56 | Autor/Izvor: Naxi media
Foto: Bigstockphoto-Yellowj
Evo kako su naše bake i prabake pripremale i dočekivale Božić:
1. Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa "nenačetom vodom" i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju. Česnica se priprema u čistoj odeći, a ponegde i u najsvečanijoj košulji ukrašenoj zlatnim nitima.
2. Hlebovi namenjeni Badnjoj večeri kao i "veliki božićni kolač" mesili su se o Badnjem danu, takođe rano ujutro, pre svanuća.
3. Za Badnje veče se pravi kolač zdravlja koje se nazivao "zdravljak". Pre pečenja domaćica ovaj kolač zaseca na onoliko delova koliko ima ukućana i pri tom izgovara: "sreća, zdravlje i napredak". Božićni kolač je kružnog oblika i pravi se od dva do tri kilograma brašna. Gornja površina ukrašavana je reljefnim ukrasima od testa, a po sredini kolača obavezno su bile dve reljefne trake testa postavljene u vidu krsta. Na mestu gde se trake ukrštaju postavlja se krug uvijenog testa pod nazivom "ruža" u koju se zabada struk bosiljka ili tri vlasi pšenice vezane crvenom vunom ili pamučnim crvenim koncem.
4. Badnjak se u prošlosti palio na mestima gde porodica nije na okupu, obično u vojsci, kao medijum između porodičnog doma i ljudi koji nisu sa porodicom.
5. Na Badnji dan se vraćaju pozajmice, dok je na trpezi neparan broj posnih jela, vino i medovina.
6. Božićna sveća u panaiji (izmešane razne vrste žita i drugog zrnevlja), mirobožanje ukućana, na trpezi božićni kolač i pečenica i položajnik, osoba koja prva ulazi u kuću, obeležja su prvog dana Božića. Položajnik se dočekuje svečano i posipa žitom, onda on prilazi ognjištu, džara vatru i govori: "Koliko varnica, toliko parica, prasadi, pilića..."
7. Od arhaičnih običaja zanimljivo je Vijanje Božića tokom kojeg momci ili tek oženjeni muškarci na konjima obilaze kuće svojih devojaka i žena. Drugog dana Božića običaj je da mladi bračni parovi nose kumu na dar kolač.
8. U nedelju pred Novu godinu (Materice) i u nedelju po Novoj godini (Oci) deca dolaze na čestitanje, domaćici ili domaćinu vezuju noge i, da bi ih odvezali, bivaju darivana slatkišima, voćem, novcem.
9. Na Mali Božić 14. januara (Sveti Vasilije) ponovo se unosi badnjak, opet dolazi položajnik, a na trpezi je glava božićne pečenice koja se čuva do tog dana.
10. Vreme od Božića do Bogojavljenja (19. januar) u narodu se naziva "nekršteni dani" u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku.
-
Pročitajte i...Danas slavimo "Debeli četvrtak"
Ako vam je potreban izgovor da maksimalno uživate u slatkim poslasticama i da uživanje u hrani podignete na viši nivo, danas možete da se radujete.
Badnje veče: Dočekivanje Božića u krugu porodiceBadnje veče se prema pravoslavnom hrišćanstvu obeležava 6. januara po gregorijanskom kalendaru, dan pre Božića, odnosno Božić se tradicionalno dočekuje tokom Badnje večeri. Iako običaji i obeležavanje variraju od mesta do mesta, neka obeležja su svuda ista i nezaobilazni deo obeležavanja praznika. Ono što je najlepše jeste da se proslavlja u krugu porodice.
Božićna česnicaOva vrsta obrednog hleba vezuje se za obeležavanje Božića, a priprema se na Badnje veče ili božićno jutro. Posebnost ovog hleba nije samo u pripremi, već i simboličnom značenju koje nosi. Ne zaboravite da, prema starom običaju, u česnicu stavite novčić, a onoga koji u česnici pronađe novčić, očekuje godina prosperiteta.
Radno vreme zanatskih i trgovinskih objekata za vreme novogodišnjih i božićnih praznikaZa vreme obeležavanja novogodišnjih i božićnih praznika zanatski i trgovinski objekti radiće po izmenjenom radnom vremenu.
-
Komentari
Komentara: 0
Postavi komentar: