Napravite sami badnjak

Poslednjih godina možemo videti sve bogatija izdanja badnjaka, pa se pored hrastovog debla, panja ili grane badnjak obogaćuje pšenicom, kukuruzom, crvenim koncem, i paketićem slame.

04-01-2016

|

13:27

|

Autor / Izvor: Naxi media

Ukoliko želite možete sami napraviti badanjak. Poželjno je bogati hranu hrasta oblikujete i fiksirate crvenim koncem. Potom, na možete privezati džakčić u koji ćete staviti pšenicu, kukuruz i zrnevlje po želji. Možete staviti i po koji novčić ili bombonu.

Važnu ulogu u badnjedanskom običaju ima slama koja se unosi u kuću. Tako da i nju možete privezati za badnjak, kako bi dobio na punoći, ali i kako biste prilikom unošenja badnjaka u kuću mogli da čupkate slamu.

Badnje veče je po pravilu posno i pravilo je da se zarad berićetne godine i bogatstva u kući sva hrana odjednom iznese na sto. Pored posnih jela postavlja se božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom, zdravljem i dobrim životom ukućana.