
Kolač od borovnice
Ljubitelji borovnica, posebno će uživati u ovom kolaču.
04-10-2016
|14:13
|Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:
- 1, 5 šolja mlevenih krekera
- 25 g smeđeg šećera
- 15 g rastopljenog margarina
- 895 g krem sira
- 400 g šećera
- 4 jajeta
- Strugana kora od 1 limuna
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 60 ml svežeg soka od limuna
- 115 g kisele pavlake
- 3 šolje svežih ili zamrznutih borovnica
Priprema: Mrvice krekera i smeđi šećer pomešajte sa rastopljenim margarinom dok ne dobijete homogenu smesu. Razvucite je po plehu i pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni, oko 8 minuta, dok ne dobijete zlatno smeđu boju. Krem sir mutite mikserom sa postepenim dodavanje šećera. Dok mutite dodajte jedno po jedno žumance, koricu od limuna, sok od limuna, kiselu pavlaku i ekstrakt vanile. Posebno umutite belanjak i šećer, pa kada se napravi homogena smesa dodajte je umućenom siru. Tako dobijenu smesu izlijte na već ispečeni biskvit pa pecite još 55 minuta. Nakon tog vremena, isključite i otvorite rernu na 2 cm, da izađe vreo vazduh a kolač ostavite unutra još sat vremena. 1 šoljicu borovnica i šećera kuvajte na srednjoj toploti od 6 do 8 minuta, pa dok je vruća smesa procedite borovnice ostavljajući samo sok. Preostale borovnice pomešajte sa limunovim sokom, dodajte ih u dobijeni sok od borovnice neposredno pred posluženje prelijte kolač i iznesite pred goste.