Kineska ljuto-kisela supa

Ukoliko ste ljubitelj kineske kuhinje, ova jače začinjena supa biće idealno rešenje za ručak.

08-12-2016

|

12:40

|

Autor / Izvor: Naxi media



Sastojci:
Meso
 - 100-200g ostaci pecene svinjetine, govedine ili kokice
Povrće
 - 1 šoljica kineske gljive
 - 1/2 šargerepe
 - 1/2 šolje bambusa
 - 1/2 luka
 - 1/4 paprike
 - 1/2 čili papricica
 - 1 kom mladog luka
Ostalo
 - 1/2 šoljica tofua
 - 1 jaje
 - 4 kašičice tamnog soja sosa
 - 1-2 kašičice čili smjesa
 - 600ml kokošije ili goveđe supe
 - 1 puna kašika skrobnog brasna
 - 6 kašika sirćeta
 - 2 kašičice smeđeg šećera
 - 1 kašičica belog bibera
 - 1/2 - 1 kašičice soli
 - 2 kašičice susamovog ulja
 - nekoliko kašičica običnog ulja
 - 1 kašičica kačapa
Za marinadu svezeg mesa
 - 3 kašičice tamnog soja sosa
 - 5 kašičice sirćeta
 - 1 kašičica šecera
 - malo ulja

Priprema: Naseckati povrće i meso. U manju posudu dodati suve gljive i preliti ih prokuvalom vodom ( oko 200ml). Ostaviti da nabubre oko 10 minuta. Na ulju poprziti luk, šargarepu, bambus ( ili drugo korjenasto povrce), đumbir, blagu čili smesu ( ako koristite) i papriku. Dovoljno je pržiti oko 2-3 minuta. Ako koristite kineski kupus, dodajte sitno naseckani tvrdi deo listova zajedno sa šargarepom i bambusom i paprikom ( dakle tvrdo povrce se prvo malo poprzi). Kasnije se dodaju sitno naseckani listovi, ili ako koristite tikvice one se isto dodaju kasnije da se ne prekuvaju. Gljive ocediti i naseckati na trake ili sitno. Dodati supu, sojin sos, sirće, šećer, naseckani čili, tofu, so, biber, ulje, kečap i sve dobro promesati. Kuvati oko 2 minuta. Pomešati skrobno brašno sa vodom i dodati u supu uz stalno mešanje. Obavezno dodavati pomalo, nemojte sve odjedanput istresti, da ne bi bilo pregusto. Ostaviti da kuva 4-5 minuta uz stalno mešanje. Sada dodati sitno naseckano meso i listove kupusa. Mladi luk možete dodati da malo prokuva  i ostaviti još 2 minuta. Na kraju umutiti jedno jaje sa 1 kašikom vode. Polako dodavati u supu uz stalno mešanje sa viljuškom. Trebalo bi dobiti izuzetno tanke komadiće zakuvanog jajeta, ne sme biti u većim komadima. Probajte da li je dovoljno slano i kiselo. Za ekstra kiselost dodati još malo sirćeta.