Slušate: Mojih 50

Pesma: Oliver Dragojević - Priča se

Mojih 50
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Oliver Dragojević - Priča se
  2. Merlin - Da šutiš
  3. Jacques Houdek - Duzna Si
  4. Petar Grašo - Moje Zlato
  5. Letu Stuke - Mjesto Za Dvoje
 • Beograd Uzivo
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 10. decembar - 1 - Dodir noći
  2. 10. decembar - 2 - Dodir noći
  3. 10. decembar - 3 - Dodir noći
  4. Sara Milutinović - Utorak - Mojih 50
  5. 9. decembar - 1 - Dodir noći
 • Preporučujemo
  Pizza rolat Pizza rolat

  Ukusan rolat koji će voleti cela porodica.

  Nugat mafini Nugat mafini

  Ukusni mafini koji se lako pripremaju, a predstavljaju sjajan slatki zalogaj.

 • Delta city
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.69 117.51 118.33
  CHF 106.81 107.56 108.32
  USD 105.23 105.97 106.71
 • Kina objavila Belu knjigu o trgovinskom sporu sa SAD

  Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine objavila je danas Belu knjigu - Realnost trgovinskog sukoba između Kine i SAD i kineski stav.
  24-09-2018 | 13:54 | Autor/Izvor:

  Foto: Bigstockphoto/Allexxandar


  Cilj je da objasni realnost kinesko-američkih trgovinskih odnosa, obrazloži kinesku politiku i stav i da podsticaje za rešenje problema.

  Napisana sa ukupno 36.000 kineskih karaktera, Bela knjiga je podeljena u šest delova: međusobna korist trgovinske saradnje Kine i SAD, realnost trgovinskih odnosa, trgovinski protekcionizam SAD, aktivnosti trgovinskog maltretiranja američke vlade, šteta naneta svetskom privrednom razvoju zbog necelishodnih aktivnosti američke vlade i kineski stav.

  U Beloj knjizi se navodi da je Kina najveća zemlja u razvoju, a da je SAD najveća razvijena država na svetu. Trgovinski odnosi Kine i SAD važni su ne samo za dve zemlje, već imaju značajan uticaj na stabilnost i razvoj globalne ekonomije.

  Nivo privrednog razvoja i privredni mehanizmi različiti su u Kini i SAD, pa je normalno da postoji trgovinski sukob, a ključ je u podsticanju međusobnog poverenja i saradnje i kontrolisanje nesaglasnosti.

  U duhu jednakosti, racionalnosti i kompromisa, dve zemlje su osnovale zajednički komitet za trgovinu, privredni strateški dijalog i svestrani dijalog za privredu i niz mehanizma za komunikaciju.

  Dve strane su činile neprekidne napore da osiguraju da kinesko-američki trgovinski odnosi mogu da savladaju različite barijere i napreduju u prethodnih 40 godina, bili su pogon i faktor stabilnosti u razvoju bilateralnih odnosa, navedeno u Beloj knjizi.

  Međutim, od 2017. godine, kada je nova američka vlada preuzela vlast i viknula „Amerika na prvom mestu!“, napustila je osnovne principe međusobnog poštovanja i ravnopravnih konsultacija. Lansirala je unilateralizam, protekcionizam i privredno maltretiranje, iznela je niz netačnih optužbi protiv Kine i drugih zemalja, i preuzela niz mera poput nametanja carinskih tarifa s namerom da Kini nametne svoj interes putem ekstremnih pritiska.

  Kina, suočavajući se sa ovom situacijom, krenula je od očuvanja zajedničkog interesa i poretka svetske trgovine, insistirala je da rešava probleme putem dijaloga i sa najvećim strpljenjem je odgovorila na zabrinutost američke strane. Dobro je rešavala nesaglasnosti i sprovela više runda pregovora sa SAD, iznela je praktični plan za rešavanje i uložila velike napore za stabilizaciju trgovinskih odnosa dveju zemalja.

  Međutim, američka strana se ponašala kontradiktorno i više puta je izazivala Kinu, što je dovelo do neprekidne eskalacije trgovinskog sukoba u kratkom vremenu.

  Zbog toga je kinesko-američkim trgovinskim odnosima teško naškođeno, a multinacionalizam i slobodna trgovina su pod ozbiljnom pretnjom.

  Kineska vlada je lansirala ovu belu knjigu kako bi razjasnila realnost kinesko-američkih trgovinskih odnosa i obrazložila kineski stav.

  Kinesko-američki trgovinski odnosi u direktnoj su vezi sa blagostanjem dva naroda i značajni su za mir, prosperitet i stabilnost sveta. Saradnja predstavlja jedini izbor za dve strane i samo međusobna korist vodi ka boljoj budućnosti. Kineski stav je jasan, dosledan i odlučan.