Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Massimo Savic - Kladim Se Na Nas

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Massimo Savic - Kladim Se Na Nas
  2. Bajaga - Tamara
  3. Željko Joksimović - Devojka
  4. Oliver Mandić - Pitaju me pitaju
  5. Djordje Balašević - Ringišpil
 • Beograd Uzivo
 • Revita
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Nele Karajlić - Petak - Mojih 50
  2. 16. maj - 1 - Dodir noći
  3. 16. maj - 2 - Dodir noći
  4. 16. maj - 3 - Dodir noći
  5. Nele Karajlić - Četvrtak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Rolat od jagoda Rolat od jagoda

  Jagode polako pristižu na domaće pijace. Pravo je vreme da se počastite nekim desertom napravljenim od ovog voća.

  Vitaminska salata Vitaminska salata

  Napravite ukusnu vitaminsku salatu, koja će biti odličan prilog glavnom jelu.

 • Odeon
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 117.14 117.96 118.79
  CHF 103.79 104.52 105.25
  USD 104.75 105.49 106.23
 • Kupon.rs
 • Kina objavila Belu knjigu o trgovinskom sporu sa SAD

  Kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine objavila je danas Belu knjigu - Realnost trgovinskog sukoba između Kine i SAD i kineski stav.
  24-09-2018 | 13:54 | Autor/Izvor:

  Foto: Bigstockphoto/Allexxandar


  Cilj je da objasni realnost kinesko-američkih trgovinskih odnosa, obrazloži kinesku politiku i stav i da podsticaje za rešenje problema.

  Napisana sa ukupno 36.000 kineskih karaktera, Bela knjiga je podeljena u šest delova: međusobna korist trgovinske saradnje Kine i SAD, realnost trgovinskih odnosa, trgovinski protekcionizam SAD, aktivnosti trgovinskog maltretiranja američke vlade, šteta naneta svetskom privrednom razvoju zbog necelishodnih aktivnosti američke vlade i kineski stav.

  U Beloj knjizi se navodi da je Kina najveća zemlja u razvoju, a da je SAD najveća razvijena država na svetu. Trgovinski odnosi Kine i SAD važni su ne samo za dve zemlje, već imaju značajan uticaj na stabilnost i razvoj globalne ekonomije.

  Nivo privrednog razvoja i privredni mehanizmi različiti su u Kini i SAD, pa je normalno da postoji trgovinski sukob, a ključ je u podsticanju međusobnog poverenja i saradnje i kontrolisanje nesaglasnosti.

  U duhu jednakosti, racionalnosti i kompromisa, dve zemlje su osnovale zajednički komitet za trgovinu, privredni strateški dijalog i svestrani dijalog za privredu i niz mehanizma za komunikaciju.

  Dve strane su činile neprekidne napore da osiguraju da kinesko-američki trgovinski odnosi mogu da savladaju različite barijere i napreduju u prethodnih 40 godina, bili su pogon i faktor stabilnosti u razvoju bilateralnih odnosa, navedeno u Beloj knjizi.

  Međutim, od 2017. godine, kada je nova američka vlada preuzela vlast i viknula „Amerika na prvom mestu!“, napustila je osnovne principe međusobnog poštovanja i ravnopravnih konsultacija. Lansirala je unilateralizam, protekcionizam i privredno maltretiranje, iznela je niz netačnih optužbi protiv Kine i drugih zemalja, i preuzela niz mera poput nametanja carinskih tarifa s namerom da Kini nametne svoj interes putem ekstremnih pritiska.

  Kina, suočavajući se sa ovom situacijom, krenula je od očuvanja zajedničkog interesa i poretka svetske trgovine, insistirala je da rešava probleme putem dijaloga i sa najvećim strpljenjem je odgovorila na zabrinutost američke strane. Dobro je rešavala nesaglasnosti i sprovela više runda pregovora sa SAD, iznela je praktični plan za rešavanje i uložila velike napore za stabilizaciju trgovinskih odnosa dveju zemalja.

  Međutim, američka strana se ponašala kontradiktorno i više puta je izazivala Kinu, što je dovelo do neprekidne eskalacije trgovinskog sukoba u kratkom vremenu.

  Zbog toga je kinesko-američkim trgovinskim odnosima teško naškođeno, a multinacionalizam i slobodna trgovina su pod ozbiljnom pretnjom.

  Kineska vlada je lansirala ovu belu knjigu kako bi razjasnila realnost kinesko-američkih trgovinskih odnosa i obrazložila kineski stav.

  Kinesko-američki trgovinski odnosi u direktnoj su vezi sa blagostanjem dva naroda i značajni su za mir, prosperitet i stabilnost sveta. Saradnja predstavlja jedini izbor za dve strane i samo međusobna korist vodi ka boljoj budućnosti. Kineski stav je jasan, dosledan i odlučan.