Slušate: Dan sa Danijelom Milošević

Pesma: Frajle I Vanna - Ako Je Vrijedilo Ista

Dan sa Danijelom Milošević
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Frajle I Vanna - Ako Je Vrijedilo Ista
  2. Bajaga - Sto Ne Moze Niko Mozes Ti
  3. Jelena Tomašević - Radio svira za nas
  4. Oliver Mandić - Bobane
  5. Bebi Dol - Hajde da
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 7. april - 1 - Dodir noći
  2. 7. april - 2 - Dodir noći
  3. 7. april - 3 - Dodir noći
  4. Tonči Huljić - Utorak - Mojih 50
  5. 6.april - 1 - Dodir noći
 • Preporučujemo
  Pljeskavice od krompira i sira Pljeskavice od krompira i sira

  Ukoliko želite da izbegnete meso, ovo je odlična alternativa. Oprobajte se u pravljenu pljeskavica od povrća.

  Kuglice sa kafom Kuglice sa kafom

  Ukusne kuglice koje se lako pripremaju

 • Naxi aplikacija radio 2
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.76 117.59 118.41
  CHF 110.54 111.32 112.10
  USD 107.40 108.15 108.91
 • Povezani članci
 • Izumeo stetoskop a danas bi proslavio 235. rođendan

  Na današnji dan rođen je Rene-Teofil-Ijasent Laenek, francuski lekar, izumitelj stetoskopa (slušalica), koji je uveo novu metodu u fizikalnom pregledu bolesnika, indirektnu auskultaciju, a Google je odlučio da ovaj datum obeleži.
  17-02-2016 | 10:32 | Autor/Izvor: Naxi media/Wikipedia

  Foto: Google-doodles

   

  Rene-Teofil-Ijasent Laenek, rođen je u Kemperu, Francuska, 17. februara 1781.

  Godine 1804. Laenek završava studije medicine, postaje lekar, i počinje da se bavi lekarskom praksom i lečenjem bolesnika. Nešto kasnije bavi se izučavanjem patologije, zajedno sa Gaspar Loran Baleom, sa kojim u toku obdukcija leševa proučava oštećenja organizma izazvana raznim bolestima. Posebnu pažnju posvetio je izučavanju ciroze jetre.

  Godine 1816., Laenek počinje da radi u bolnici Neker, gde pokazuje intesovanje za bolesti pluća i u pregledima bolesnika, sve više počinje da primenjuje fizikalnu metodu za utvrđivanje bolesti, auskultaciju (osluškivanje) koristeći stetoskop sopstvene konstrukcije. Primenom stetoskopa, on uvodi u medicinsku praksu osluškivanje zvukova koji proizvode pojedini organi u zdravom i bolesnom stanju, što će posebno biti korisno u dijagnosici respiratornih bolesti, uključujući i tuberkulozu, koja je u to vreme harala svetom. U februaru 1818., Laenek prvi put predstavlja svoje otkriće (stetoskop), u svom predavanju na Medicinskoj akdemiji, a 1819. i u svom ključnom delu, (franc. De l’Auscultation Médiate ou Trait du Diagnostic des Maladies des Poumon et du Coeur) "Indirektna auskultacija u dijagnostici bolesti pluća i srca".

  Razultati rada i objavnjena knjiga, Laeneku donose slavu i status koji je zasluživao. Dobija katedru na Francuskom koledžu (franc. Collège de France) 1822. i postaje profesor medicine 1823. Nešto kasnije biva imenovan i za direktora medicinske klinike (franc. Hospital de Charité) i profesor Francuskog koledža.

  Laenek je bolovao od astme i tuberkuloze. Tuberkuloza, koju je on dugo proučavao, svojim stetoskopom, i od koje je lečio brojne bolesnike, ozbiljno mu je narušila zdravlje. Njegov nećak, Meriadek Laenek, slušajući grudi svoga strica čuo je u njegovom grudnom košu sudbonosni zvuk tuberkuloze, koristeći pri tome stetoskop svog strica da postavi ovu dijagnozu.

  Pri kraju svog života Laenek se povlači na svoje imanje u Bretanji, gde umire 13. avgusta 1826. u 45 godini života. U svom zaveštanju, pred smrt, Laenek najveći izum svog života poklanja svom nećaku, rečima:

  - ... Stetoskop smatram najvećim legatom mog života... Znam da sam rizikovao svoj život, ali se nadam će knjiga koju sam izdao biti dovoljna i korisnija od samog života čoveka. -

 • Pročitajte i...
   Danas je 1. april: Ne zaboravite da se nasmejete Danas je 1. april: Ne zaboravite da se nasmejete

  Tradicionalno, 1. aprila obeležava se Međunarodni dan šale, a ista tradicija nalaže da je tokom ovog dana poželjno našaliti se sa kolegom, prijateljem, članom porodice, partnerom...Iako ovaj Dan šale svet zatiče u borbi sa koronavirusom, smeh je najbolji lek, a održavanje pozitivnih misli od velikog značaja za celokupno mentalno zdravlje.

  note-naxi Muzičari SNP: Poznate note za podršku celom svetu

  Muzičari Srpskog narodnog pozorišta zajedno sa italijanskim dirigentom koji je predvodio orkestar, direktorom opere i Konstantinon Blagojevićem koji je napravio aranžman, snimili su interpretaciju pesme Bella ciao, kao znak podrške ljudima širom sveta.

  Sony World Photography Awards: Nagrada za Kolo Sony World Photography Awards: Nagrada za Kolo

  Jelena Janković, umetnička fotografkinja iz Beograda jednoglasno je odabrana od strane žirija za fotografiju “KOLO” kojom je osvojila Nacionalnu nagradu za Srbiju na prestižnom takmičenju "Sony World Photography Awards 2020", na kome je već učestvovala 2017. i osvojila prvu nagradu fotografijom "Selfi kultura”. Fotografija "KOLO" je rad iz serije fotografija koja je napravljena u saradnji sa "Ansamblom Kolo" i predstavlja portrete igrača i priču o značaju boja u našoj tradiciji. Druga i treća nagrada nisu dodeljene, a na takmičenje se prijavi preko 350 hiljada fotografa iz celog sveta.

  Vreme za ljubav: Slavite ljubav uz drage osobe Vreme za ljubav: Slavite ljubav uz drage osobe

  Danas , 14. februara se širom sveta obeležava Dan zaljubljenih, sveti Valentin, dok pravoslavna crkva na ovaj datum obeležava dan Svetog Trifuna. Koje god da su crkva ili tradicija u pitanju, ono što je u fokusu jeste ljubav, darivanje i uživanje sa najbližima. Evo nekih ustaljenih tradicija obeležavanja praznika ljubavi širom sveta.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: