Hrskavi čokoladni kolač
Pripremite ukusnu hrskavu poslasticu!
04-05-2016
|14:58
|Autor / Izvor: Naxi media
Sastojci:
- 200 g brašna
- 30 g kakaa + 1 kašičica
- kašičica praška za pecivo
- 120 g putera
- 25 g šećera u prahu
- žumance, razmućeno s 2 kašičice hladne vode
- 150 g slatke pavlake
- 150 ml mleka
- 345 g čokolade za kuvanje
- 2 jajeta, razmućena
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g lešnika, proprženih
- 80 g keksića od badema
Priprema: U posudi izmešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa pomešajte sa puterom. Dodajte šećer u prahu i žumance i na lagano pobrašnjenoj površini umesite meko testo. Oblikujte u kuglu, zamotajte u celofan i stavite u frižider na 30 minuta. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Razvaljajte testo i stavite ga u okrugli kalup za pite. Na nekoliko mesta izbockajte viljuškom, prekrijte papirom za pečenje, preko poređajte pasulj pa pecite 15 minuta. Odstranite papir i pasulj, a temperaturu smanjite na 180 stepeni. Prokuvajte slatku pavlaku i mleko. Sklonite sa vatre pa dodajte 225 g čokolade i uz mešanje je istopite. Umešajte razmućena jaja, sjedinite, pa sipajte smesu na podlogu od testa i pecite 15 minuta. Ostavite da se ohladi. Lešnike, smeđi šećer, 120 g čokolade, keks od badema i kakao ubacite u secka, pa sameljite krupno. Pospite ovu mešavinu preko krema, ohladite i uživajte! Po želji, umesto badema ili lešnika možete upotrebiti orahe.