Grčka baklava

Zasladite se baklavom pripremljenoj na grčki način.

18-11-2016

|

15:23

|

Autor / Izvor: Naxi media

Sastojci:

– 500 gr kora
– 8 jaja,
– 250 g šećera,
– 300 ml ulja,
– 300g mlevenih + 100g seckanih oraha,
– 300 ml čvrstog jogurta (grčkog).
Za preliv :
– 500g šećera,
– 800 ml vode,
– 2 vanilina šećera,
– 2 limuna

Priprema: Jaja penasto umutiti sa šećerom. Ubaciti ulje i nastaviti sa mućenjem. Umešajti lagano jogurt i orahe. Na nauljen pleh poređati dve kore, premazati prethodno dobijenom smesom i prekriti korom, a postupak nastaviti sve dok se ne istroši materijal.
Pre pečenja baklavu iseći na trougliće, a potom peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Za to vreme pripremiti preliv, tako što ćete jedan limun iseći na kockice a drugi iscediti. Sve pomešati sa vanilin šećerom, šećerom i vodom i ostaviti u šerpicu da se kuva. Kada provri kuvajti još 10-ak minuta. Isšpečeni deo preliti prelivom i ostaviti da upije.