Zašto dolazi do kriza u vezi?

Opšte je poznato da ljubavni parovi nakon tri godine zabavljanja zapadaju u neku vrstu krize koje dovode do svađa i gubitka seksualne želje.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 31.08.2012. - 13:35:00

Zašto dolazi do kriza u vezi?

Američki stručnjaci otkrili su zašto je to tako. Partneri koji su u vezama manje od tri godine u proseku se svađaju 1,2 sata nedeljno, dok oni koji su u vezama dužim od tri godine na svađu potroše čak 2,7 sati nedeljno.

Razlozi svađa su mnogobrojni, a na prvom mestu je manjak poštovanja prema partneru, zatim prekomerna težina, finansijski problemi, higijena ili loš društveni život. Gotovo 70% parova potvrdilo je da ih određene navike kod partnera, koje su nekada bile zanimljive i simpatične, danas jako nerviraju i uzrokuju svađe.

Takođe, u tom razdoblju veze opadaju i neki zajednički rituali poput odlazaka na romantične večere ili u bioskop. Stručnjaci zaključuju da su moderan način života i stres najčešći uzročnici kriza i raskida čiji se broj povećava upravo u to vreme.

Brakovi su takođe u sve većoj krizi. Iako se donedavno smatralo da je sedma godina braka najkritičnija, najnovija istraživanja pokazuju da se granica pomerila i da se razvodi dešavaju mnogo ranije, već u trećoj godini.

Parovi s malom decom najčešće se razvedu posle tri godine braka, a tek oko tri% parova u bračnu krizu upadnu posle sedme godine, pokazalo je istraživanje britanskog portala Netmums, sprovedeno na 1. 500 roditelja.

Ukoliko vam je zaista stalo do partnera i želite da vaša veza opstane, najbolje je da otvoreno porazgovarate sa partnerom o svim stvarima koje vam smetaju i nađete kompromis. Ukoliko nikako ne uspevate da pronađete zajednički jezik, uvek možete da okrenete novi list i potražite sreću na drugom mestu.

Kontaktiraj nas