Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Goran Karan - Ja sam samo vagabundo

Noć uz Naxi
Naxi Radio
  • Poslednjih 5 pesama
    1. Goran Karan - Ja sam samo vagabundo
    2. Alisa - U senci divljeg kestena
    3. Oliver i Gibonni - Sreca
    4. Denis & Denis - Program tvog kompjutera
    5. Vlado Georgiev - Nisam ljubomoran
  • Beograd Uzivo
  • Propuštene emisije
    Ostale emisije
    1. Suzana Lukić - Četvrtak - Mojih 50
    2. 17. april - 1 - Dodir noći
    3. 17. april - 2 - Dodir noći
    4. 17. april - 3 - Dodir noći
    5. Suzana Lukić - Sreda - Mojih 50
  • Preporučujemo
    Omiljeni kolač: Trileće Omiljeni kolač: Trileće

    Za ljubitelje sočnih i starinskih kolača donosimo recept koji će vas oduševiti.

    Popularne kupus kifle Popularne kupus kifle

    Kupus kifle zapravo ne sadrže kupus kao glavni sastojak, a ime su dobile isključivo zbog svog izgleda.

  • Zdravlje
    Korisni saveti za prevenciju visokog pritiska Korisni saveti za prevenciju visokog pritiska

    Veća je verovatnoća da ćete imati visok krvni pritisak zbog genetike, starosti i ako imate određena pridružena zdravstvena stanja. Lečenje obično uključuje terapiju lekovima,ali postoji mogućnost da regulišete pritisak i prirodnim metodama, takođe postoje i saveti koji mogu da pomognu da održavate normalan krvi pritisak kroz godine.

    Šest simptoma koji ukazuju na nedostatak proteina Šest simptoma koji ukazuju na nedostatak proteina

    Proteini su veoma važni za celokupno funkcionisanje organizma, a mnogima od nas nisu poznati simptomi koji ukazuju na njihov nedostatak.

  • Naxi aplikacija radio 2
  • Putovanja
    Planiramo letovanje: Tri ostrva u Grčkoj koja možete da posetite Planiramo letovanje: Tri ostrva u Grčkoj koja možete da posetite

    U Grčkoj, Mediteranskom dragulju, leže brojna ostrva koja očaravaju svojom raznolikošću i lepotom. Tri ostrva koja se ističu po svojoj jedinstvenosti, a nisu toliko tolika isforsirana mogu da posluže kao ideja za letovanje ove godine.

    Letujete u hotelu? Ovo su nepristojne navike kojih odmah treba da se oslobodite Letujete u hotelu? Ovo su nepristojne navike kojih odmah treba da se oslobodite

    Najverovatnije ste i sami svesni da neke navike nije dobro negovati ako ste na putovanju, a posebno ako gostujete u hotelu.

  • Preporučujemo
    Zašto nije dobro da držimo jaja u vratima frižidera? Zašto nije dobro da držimo jaja u vratima frižidera?

    Jaja najčešće držimo na polici pri vratima frižidera. To je sasvim prihvatljivo, ako ih redovno koristimo, ali ako nemamo običaj da svakodnevno pripremamo jaja, ovo nije baš najbolja opcija.

    Jednostavni saveti za sezonsko sređivanje garderobera Jednostavni saveti za sezonsko sređivanje garderobera

    Sa promenom vemena prirodno se javlja potreba svakog od nas za sređivanjem. Kada dođe proleće ovo se odnosi na generalno sređivanje kuće, ali i na sređivanje garderobera, odlaganje zimske odeće i odeće koju više nećemo nositi.

  • Kursna lista
    Kupovni Srednji Prodajni
    EUR 116.33 117.15 117.97
    CHF 120.42 121.27 122.12
    USD 109.33 110.10 110.87
  • Povezani članci
  • Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije

    Proizvodnja vina na prostorima hrvatskoga Podunavlja prvi puta se spominje u vrijeme rimskoga cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio ovo područje, pa tako i vinorodnu regiju Baranju. Baranja ime vuče iz korijena dvaju mađarskih riječi : mađ. Bor – vino, mađ. Anya – majka, koje daju slikovito značenje regiji - vinska majka.




    04-06-2015 | 07:30 | Autor/Izvor:

    Proizvodnja vina na prostorima hrvatskoga Podunavlja prvi puta se spominje u vrijeme rimskoga cara Proba koji je vinovom lozom oplemenio ovo područje, pa tako i vinorodnu regiju Baranju. Baranja ime vuče iz korijena dvaju mađarskih riječi : mađ. Bor – vino, mađ. Anya – majka, koje daju slikovito značenje regiji - vinska majka.

    Autor/izvor: Naxi media
    Datum objave: 25.11.2014. - 12:15:00

    Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije
    (Foto: Vina Belje promo)

    Danas su Vina Belje najveći hrvatski proizvođač grožđa s 650 hektara vlastitih vinograda koji su smešteni na području vinogorja Baranja, unutar vinogradarske regije Podunavlje.  Priča o kvalitetu Vina Belje kreće upravo  iz vinograda koji se protežu duž južnih padina Banovog brda i svojim su položajima zaštićeni od jakih severnih vetrova, uz godišnju količinu sunčanih sati kao i srednja Dalmacija. Vinogradi Belja prostiru se u dužini od 14 kilometara i završavaju iznad obale Dunava i idealne su lokacije za vinograde graševine o kojima se brinu iskusni vinogradari koji lozu čuvaju tokom cele godine, jer u Belju verujemo da vina nastaju u vinogradu.

    Kako bi postiglo najviši nivo kvaliteta, grožđe se ručno bere te se što prije moguće vozi u novu vinariju smeštenu u srcu vinograda. Vinarija kapaciteta 8 miliona litara vina prostire se na više od 10 000 m2 i jedna je od najmodernijih u ovom delu Europe.
    Vina Belje su najpoznatija po belim sortama, chardonnay i graševini koja je najznačajnija vinska sorta kontinentalne Hrvatske.  Kvalitet graševine Vina Belje vezana je uz specifičnost baranjskog terroira, posebnu brigu o vinogradima i modernu tehnologiju koja je donijela novi zamah u proizvodnji Vina Belje.
     
    Graševina je vinska sorta srednje Europe, no brojni svetski vinski stručnjaci, među kojima su Jancis Robinson i Steven Spurrier, smatraju da je domovina graševine upravo hrvatsko Podunavlje. Prema rečima Stevena Spurriera, organizatora kultne Pariške presude i urednika najvažnijeg svetskog vinskog časopisa Decanter, Vina Belje su benchmark za graševine u svetu.
    Chardonnay Vina Belje krasi svetla zelenkasto žuta boja s jasnim zelenim tonovima.  Miris je intenzivan, voćni s notama orašastog voća. Snažne je i bogate strukture, elegantno je i sveže. U ustima živo s ugodnom kiselošću, kremasto i toplo. Poslužuje se ohlađeno na 10 – 12°C uz belo meso, testeninu i ribu.

    Vina Belje: Svetski uspesi za vino Podunavske regije
    (Foto: Vina Belje promo)

    Od berbe 2008. i osvajanja zlatne medalje i regionalnog trofeja na Decanteru , crna Vina Belje - Merlot, Frankovka, Cabernet Sauvignon i Pinot crni zauzela su značajnu poziciju među proizvođačima crnih vina u kontinentalnom delu Hrvatske.
    Merlot Vina Belje krasi duboka, rubinski crvena boja koja već na prvi pogled ukazuje na vrlo ozbiljno vino. Miris je dubok, pun, voćnog karaktera s naglaskom na kuhano voće i marmeladu. Dobra osnova za uživanje ovog vina su crvena mesa, divljač, pečena teletina, zreli i snažni sir te kulen.

    Odabrana vina odležavaju u starom Podrumu isključivo u bačvama od slavonskog hrasta čija je ukupna zapremina veća od 300.000 litara. Stari podrum je najveći baranjski gator i zaštićeni spomenik kulture koji datira iz 1526. godinekada ga je vojska sultana Sulejmana Veličanstvenog koristila u pripremama za Mohačku bitku.
     
    Svetski uspesi Vina Belje u 2014. godini:

    Letnje ocenjivanje vina Mundus Vini 2014., najvećeg svetskog ocenjivanja vina pod pokroviteljstvom organizacije OIV (International Organisation of Vine and Wine) održanog u Neustadtu u Nemačkoj,donelo je fantastične rezultate za Vina Belje i to tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Zlatom su okrunjeni Goldberg merlot 2012, Goldberg frankovka 2012. i Goldberg graševina 2006., dok je Goldberg graševina 2012. osvojila srebrnu medalju na ovom prestižnom svetskom ocenjivanju. Poseban karakter nagrađenih Goldberg merlota i Goldberg frankovke dolazi od izabranih prosušenih bobica od njegovanih u bačvama od slavonskog hrasta u tišini stoljetnog podruma. Vrhunska graševina i Goldberg graševina zlatne selekcije iznimna su vina najvažnije hrvatske vinske sorte za čiju se domovinu smatra upravo hrvatsko Podunavlje.
    Decanter, svetsko ocenjivanje vina, po svom značaju dominira svetskom scenom već dugi niz godina, pa je vinarima iz celoga sveta svaka medalja na Decanteru veoma važna. Preko 15.000 uzoraka vina ocenjivali su najeminentniji vinski stručnjaci, među kojima  je i Steven Spurrier, vrstan poznavatelj graševine, koji je i ranije isticao kako je graševina Vina Belje benchmark za graševine u svetu.  Graševina Goldberg, berbe 2006. sigurno je potvrdila svoju titulu osvajanjem zlatne medalje i regionalnog trofeja na ovogodišnjem Decanteru.