Slušate: Dodir noći

Pesma: Neverne Bebe - Tu Kraj Nas

Dodir noći
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Valensija: Centar neobične arhitekture

    Prestonica tapas barova i trapezaste arhitekture, Valensija je centar umetnosti i nauke, pravo gastronomsko otkriće. Nalazi se u centralnom delu mediteranske Španije.




    06-06-2015 | 15:40 | Autor/Izvor:

    Prestonica  tapas barova i trapezaste arhitekture, Valensija je centar umetnosti i nauke, pravo gastronomsko otkriće. Nalazi se u centralnom delu mediteranske Španije.

    Autor/izvor: Naxi media
    Datum objave: 2.10.2014. - 20:00:00

    Valensija: Centar neobične arhitekture
    (Foto: telegraph/Alamy)

    Valensija, glavni grad mediteranskog dela Španije, počinje da se budi sa zalaskom sunca. Ovaj grad, koji je ušuškan u nekadašnjem koritu reke Turije, ostaviće vas bez daha čim kročite u njega. 

    Nešto što će vas oduševiti jeste arhitektura multifunkcionalnog kompleksa Palau de les Arts, koji oslikava siluetu ribe. Ili da pomenemo najveći akvarijum u Evropi, čije rebraste „školjke” kriju pravi gastronomski biser, restoran "Submarino", s lusterima koji podsećaju na jato svetlećih meduza.

    Valensija: Centar neobične arhitekture
    (Foto: telegraph/Alamy)

    Nešto na šta treba da obratite pažnju jeste veliki trg Ajuntamijento, čiji motivi u kamenu otkrivaju bogatstvo Valensijskog tla, kao i na zadivljujuću rokoko fasada Nacionalnog muzeja keramike. 

    Specijalitet u Valensiji, jeste okrugli pirinač potiče s pirinčanih polja u Albuferi koja su davno u prošlosti obrađivali Arapi. I upravo ovde, u okolini El Palmara, na petnaest minuta od istorijskog centra Valensije Kaska Antigva, mogu se probati najbolje paelje u zemlji.

    Valensija: Centar neobične arhitekture
    (Foto: telegraph/Alamy)

    U kvartu Kabanjal na nekoliko koraka od plaže,  u svakom od ovih luksuznih tapas barova nekada se služio vermut starim morskim vukovima. Danas su tu šifoni s vodom iz Seltza, police sa zanimljivim flašama vina, bar u belom mermeru, ali i dalje se oseća duh starih vremena.

    U istoj ulici na ulazu u Casa Montanu možete probati s nogu krokete od bakalara, pasulj kuvan na pari i punjene paprike.

    I najzad, znajte da će u Alkazaru kompliment na račun račića s belim lukom, prženih crvenperki ili jagnjetine na žaru sa zečjim paprikašem biti shvaćen kao poziv da vas ponovo usluže.