U borbi protiv raka dojke

Voditeljka Naxi radija, Ivana Drobnjaković, ove nedelje posebnu pažnju posvećuje borbi protiv raka dojke. O bolesti ali i o prevenciji, Ivana je razgovarala sa onkologom prof dr Slađanom Filipović.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 10.12.2012. - 14:05:00

DR Sladjana Filipovic Rak dojke je oboljenje koje se smatra ubicom br. 1 kod ženske populacije!
U Srbiji je od ove bolesti obolelo preko 15.000 žena, dok je broj novoobolelih preko 4.000 na godišnjem nivou.
Veoma je važno da se rak dojke dijagnostifikuje pre nego što pređe veličinu od 2cm. U SAD i Evropi rak dojke se u ovoj veličini otkrije u više od 75% slučajeva, dok je statistika u Srbiji poražavajuća – u ovoj veličini rak dojke se dijagnostikuje u svega 30-35% slučajeva.
Zbog svega navedenog, insistira se na skriningu za rak dojke koji podrazumeva mamografski pregled na svake 2 godine kod žena između 50 i 70 godina. Za mlade devojke i žene preporučuje se jedanput godišnje preventivan klinički pregled, ultrazvuk dojke i u slučaju sumnje na rak, mamografija i magnetna rezonanca.
Rak dojke je najučestaliji posle 60-te godine života (prosečno, najčešće se javlja u 56. godini). Nažalost, svake godine ova granica se pomera ka sve mlađoj populaciji. Pojava raka dojke kod žena mlađih od 30, pa čak i 20 godina više uopšte nije retkost. Ono što nas hrabri je značajan napredak lečenja, tako da mnoge devojke i mlade žene po završetku svihterapijskih procedura rađaju zdravu decu.Koje su to promene zbog kojih je neophodno javiti se specijalizovanom timu:

- Postojanje “čvorića” na dojci
- Neuobičajena razlika u veličini i obliku dojke
- Uvlačenje bradavice
- Crvenilo kože dojke
- Ukoliko koža dojke podseća na koru pomorandže
- Curenje krvavog ili crnog sadržaja iz bradavice

Koje su to rizične grupe:

- Žene koje već imaju rak dojke (rak druge dojke)
- 3 puta veći rizik u odnosu na rizik opšte populacije imaju žene kod kojih je rak bio prisutan u 1. kolenu, ukoliko se rak javio pre 40-te godine života
- Genetska uslovljenost u 5-10% ukupne populacije. Karcinom dojke se javlja i u muškoj populaciji i tada je u više od 50% slučajeva genetski uslovljen
- Ulazak u menopauzu posle 55-te godine života
- Pojava prve menstruacije pre 12-te godine života
- Prva trudnoća nakon 35-te godine ili nerađanje
- Menopauzalna gojaznost
- Upotreba kontraceptivnih pilula duže od 5 godina
- Upotreba hormonskih preparata u menopauzi

Da li ste znali da 20 minuta brzog hoda svakog dana značajno smanjuje rizik od raka dojke? Ovu korisnu naviku bi trebalo usvojiti već od 20-te godine života.

Posvetite se sebi danas, da biste bili sa onima koje volite sutra.

Alpha Bank je kreirala jedinstvenu karticu koja čini dobra dela MasterCard Hvala.
Njenim korišćenjem se, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, pomaže Nacionalni program "Srbija protiv raka", konkretno prevencija raka dojke.
Priključite se i vi. Pokažite da vam je stalo.

Alpha Bank kartica


Kontaktiraj nas