Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Zana - Vojna pošta

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
  • Povezani članci
  • Štrudel torta

    Ovaj kolač možete jesti uz čaj ili kafu, kao nezaboravan deo užine.




    07-03-2016 | 14:50 | Autor/Izvor: Naxi media

    Foto: Bigstockphoto/Yacobchuk

     

    Sastojci za testo:

    - 200 grama brašna
    - 30 grama šečera
    - 100 grama hladnog maslaca
    - 1 jaje
    - 1-2 kašike hladnog mleka
    - prstohvat soli
    Fil od jabuka:
    - 850 grama očišćenih jabuka
    - 1 limun sok i malo korice
    - 60 grama šećera
    - 1 štangica cimeta
    - 3 klinčića
    - 3 vrečice čaja od šipka
    - 1 vanilin šećer
    - 40 grama gustina
    Preliv:
    - 400 ml slatke pavlake
    - 3 jaja
    - 60 grama šećera
    - 1 ravna kašika gustina
    - 1 vanilin šećer
    - 2 kašike griza

    Priprema: Testo: Pomešati suve sastojke. Dodati naseckani hladni maslac i trljajući napraviti mrvice. Dodati jaje i po potrebi mleko i brzo sve spojiti u testo. Staviti na hladno pola sata. Fil od jabuka: Jabuke iseckati na manje listiće. Pomešati sve sastojke osim gustina i poklopljeno dinstati oko 15 minuta, da jabuke omekšaju. Neka vam ostane što manje tečnosti. Izvaditi štangicu cimeta, klinčiće, vrećice čaja istiskati da izađe sva boja. Jabuke izmiksati. Razmutiti u vrlo malo vode gustin i dodati ga jabukama. Vratiti na ringlu i vrlo kratko (1 minutu) prokuvati. Ostaviti da se ohladi. Preliv: Za preliv sjediniti sve sastojke ali bez miksanja. Na dno kalupa za tortu od 26 cm staviti papir za pečenje. Testo podijeliti na dva dela. Jedan deo razvući u veličini dna torte, a drugi formirati u valjak dovoljno dug da omota rubove. Na dno kalupa staviti razvaljano testo i sa unutrašnje strane obruča staviti drugi razvijeni deo testa.
    Po dnu ravnomerno rasporediti griz. Staviti u frižider još jedno 10 minuta. Nakon toga na testo nanjeti fil od jabuka. Po filu pažljivo nanjeti preljev od pavlake, nikako sipati u mlazu nego kašikom. Ugrejati rernu na 200 stepeni i peći tortu 15 minuta. Smanjiti na 180 i peći još 30 minuta. Pečenu tortu držati u kalupu dok se malo ne ohladi. Skinuti kalup i ostaviti je da se hladi u frižideru.

  • Pročitajte i...
    Trileće Omiljeni kolač: Trileće

    Za ljubitelje sočnih i starinskih kolača donosimo recept koji će vas oduševiti.

    Čokolada Recept za domaće proteinske čokoladice

    Proteinske čokoladice predstavljaju savršenu užinu, a posebno se savetuju osobama koje su fizičke aktivne. Nutritivno su bogate, lako će vas zasititi i dati vam energiju. Kako su kupovne čokoladice prilično skupe, možete ih napraviti u kućnoj varijanti. Evo jednog jednostavnog recepta...

    Sladoled Domaći sladoled od jagode i avokada

    Uopšte nije teško napraviti domaći sladoled, a prednosti ovakvog deserta su višestruke. Dobićete savršen slatkiš za vašu porodicu, bez veštačkih aroma, prirodnog ukusa koji će vas kupiti za sva vremena...

    Tart Tart sa čokoladom i malinama

    Sočan, mekan i osvežavajući tart sa malinama savršeno će se uklopiti uz popodnevnu limunadu i kafu. Imajte na umu da recept ne iziskuje da budete profesionalac, a neće vam ni oduzeti mnogo vremena.

  • Komentari

    Komentara: 0

    Postavi komentar: