Sletanje za pamćenje

Kada putujemo avionom aerodrom je prvo što vidimo kada stignemo u neki grad, stoga ne čudi zašto se u njihovo uređenje ulaže dosta novca. Međutim, nekada vas aerodromske piste mogu zaprepastiti. U daljem tekstu videćete krajnje neobične i ekstremne fotografije pisti na kojima avioni sleću i putnici se iskrcavaju.

Autor/izvor: Naxi media
Datum objave: 30.12.2011. - 07:55:00

Sletanje za pamćenje

Na slici vidimo putnike koji se iskrcavaju iz aviona C-17 u blizini američke naučne baze MekMurdo na Antarktičkom ostrvu Ros.
Aerodrom Saba na Holandskim Antilima ima pistu koja je zaista ekstremno kratka. Na nju mogu da slete samo manji avioni, a sa obe strane piste se nalaze strme litice koje ne ostavljaju prostor za grešku.

Sletanje za pamćenje

Lesoto, planinska monarhija okruzena Juznom Afrikom zaista oskudeva sa ravnicama. Zbog toga se pista Matekane i nalazi na nadmorskoj visini od čak 2.286 metara. Putnicima i pilotima je uvek u mislima 610 metara visoka provalija koja se nalazi na kraju piste.

Sletanje za pamćenje

Aerodrom Svalbard, Norveška: Svi putokazi na Svalbardu upereni su u jednom pravcu ka jugu. Aerodrom u blizini grada Longjarbjena je najseverniji komercijalni aerodrom na svetu i dom svih opasnosti koje vrebaju severno od arktičkog kruga. Arhipelag Svalbard se nalazi na pola puta između Norveške i kopna Severnog pola, a većina posetilaca stiže letovima iz Osla i Tromza.

Sletanje za pamćenje

Aerodrom Kourcevel, Francuska: Na ovom planinskom odmaralištu i aerodromu u Alpima sniman je film sa Džejms Bondom - Sutra ne umire nikad. Ako ste ga gledali onda sigurno znate zašto ova pista na 2.008 metara iznad nivoa mora spada među najekstremnije na svetu.

Sletanje za pamćenje

Zanimljivosti

Kontaktiraj nas