Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Vlado Georgiev - Reci mi da znam

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Vlado Georgiev - Reci mi da znam
  2. Srebrna Krila - Cao amore
  3. Marija Šerifović - Pametna I Luda
  4. Oliver Mandić - Bobane
  5. Gibonni - Ovo mi je skola
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 10. oktobar - 1 - Dodir noći
  2. 10. oktobar - 2 - Dodir noći
  3. 10. oktobar - 3 - Dodir noći
  4. Slavko Beleslin - Četvrtak - Mojih 50
  5. 9. oktobar - 1 - Dodir noći
 • Preporučujemo
  Pohovane kuglice od pirinča Pohovane kuglice od pirinča

  Priprema ovog jela nije nimalo komplikovana, a može biti sjajna zamena za klasične krokete.

  Pita od bundeve Pita od bundeve

  Jesen ne može proći bez ove poslastice.

 • Pozoriste na Terazijama
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.71 117.53 118.36
  CHF 106.14 106.89 107.64
  USD 105.96 106.70 107.45
 • Povezani članci
 • Ljubitelji irske kulture, danas obucite zeleno

  Na današnji datum obeležava se Dan Svetog Patrika, koji iako izvorno pripada irskoj kulturi, obeležava se i mimo njenih granica.
  17-03-2017 | 13:12 | Autor/Izvor: Naxi media-Wikipedia-YouTube

  Foto: Bigstockphoto-Artemova

   

  Najpoznatija legenda o jednom od najpopularnijih irskih svetaca zaštitinika govori o tome kako je objasnio Sveto Trojstvo koristeći se detelinom s tri lista, poznatom kao "šamrok". Irci su sami posle dodali četvrti list kao simbol sreće.Potkovica za sreću, vilenjaci, zelena boja, detelina i pivo glavna su obeležja ovog praznika, koji se proslavlja širom sveta, a poslednjih godina intenzivno i u našoj zemlji.

  Na današnji dan, koji je tokom velikog posta, irske porodice tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Veliki (korizmeni, časni) post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela. Dan Sv. Patrika u izvornom obliku, govori o duhovnom ispunjenju i obnovi, o molbama za misionare širom sveta.


  Evo nekoliko simbola bez kojih ovaj praznik ne može proći.

  Detelina - Detelina je u staroj Irskoj predstavljala svetu biljku jer je simbolizovala ponovno rađanje proleća. Do 17. veka ona je postala simbol irskog nacionalizma u nastajanju. Kako su Englezi počeli da prisvajaju irsku zemlju i donosili zakone protiv upotrebe irskog jezika i propovdanja katolicizma, mnogi Irci su počeli da nose detelinu kao simbol ponosa na svoje nasleđe i kao znak nezadovoljstva engleskom vladavinom.

  Irska muzika - Muzika se često povezuje sa Danom svetog Patrika i generalno sa irskom kulturom. Muzika je još od starih Kelta bila vrlo važan deo života za Irce. Keltska kultura se zasnivala na religiji, legendama i istoriji koje su se kroz priče i pesme prenosile sa generacije na generaciju. Nakon što je zemlju pokorila Engleska i nakon što je zabranila Ircima da pričaju svoj maternji jezik, oni su se okrenuli muzici kako bi im pomogla da ne zaborave važne događaje, svoje nasleđe i istoriju.

  Zmija - Legenda govori da je sveti Patrik oterao sve zmije iz Irske i do današnjeg dana se ne zna da li je to istina, jer u Irskoj zaista nema zmija. "Progon zmija" se vezuje za iskorenjivanje paganske ideologije i trijumf hrišćanstva. U Irskoj i u ostalom delu sveta gde su se Irci naselili, obeležava se komemoracija njegove smrti, da se nikad ne zaboravi čovek koji je doneo Hrišćanstvo u Irsku.

  Irski vilenjak - Originalni naziv za vilenjaka je "lobaircin," što znači “mali, sposobni momak”. Ovaj simbol verovatno potiče od keltskog verovanja u vilenjake, male muškarce i žene koji su svoje magične moći koristili za dobro ili zlo.

  Na ovaj dan tradicionalno se jede usoljenja govedina i pije pivo.

 • Pročitajte i...
  ginisova knjiga rekorda naxi 300 baletskih igrača u obaranju Ginisovog rekorda

  Nova sezona uspostavljanja Ginisovih rekorda je u toku, a jedan od njih vezuje se za pokušaj obaranja vremenskog perioda i broja baletskih igrača koji simultano stoje na prstima.

  Počela je jesen! Počela je jesen!

  Danas, 23. septembra stanovnici severne Zemljine polulopte dočekali su jesen, dok je istovremeno za stanovnike južne polulopte nastupilo proleće.

  94 godine od rođenja B.B. Kinga 94 godine od rođenja B.B. Kinga

  Danas se obeležava 94 godine od rođenja legendarnog muzičara, pevača i tekstopisca Rajli B. Kinga, poznatijeg kao B. B. Kinga.

  Zašto su avioni beli? Zašto su avioni beli?

  Većina putničkih aviona je bele boje. Postoje avio kompanije koje prave izuzetak u ovom pravilu, ali uobičajena praksa je da avioni budu bele boje, a za to postoje naučni i ekonomski razlozi.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: