Slušate: Noć uz Naxi

Pesma: Djavoli - Suncan dan

Noć uz Naxi
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Djavoli - Suncan dan
  2. Severina i Boris - Ko je kriv
  3. Bajaga - Godine prolaze
  4. Sergej Ćetković - Zbog nas
  5. Poslednja igra leptira - Grudi Balkanske
 • Beograd Uzivo
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Sara Milutinović - Utorak - Mojih 50
  2. 9. decembar - 1 - Dodir noći
  3. 9. decembar - 2 - Dodir noći
  4. 9. decembar - 3 - Dodir noći
  5. Sara Milutinović - Ponedeljak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Pizza rolat Pizza rolat

  Ukusan rolat koji će voleti cela porodica.

  Nugat mafini Nugat mafini

  Ukusni mafini koji se lako pripremaju, a predstavljaju sjajan slatki zalogaj.

 • Delta city
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.73 117.55 118.38
  CHF 106.75 107.50 108.25
  USD 105.48 106.22 106.96
 • Povezani članci
 • Ljubitelji irske kulture, danas obucite zeleno

  Na današnji datum obeležava se Dan Svetog Patrika, koji iako izvorno pripada irskoj kulturi, obeležava se i mimo njenih granica.
  17-03-2017 | 13:12 | Autor/Izvor: Naxi media-Wikipedia-YouTube

  Foto: Bigstockphoto-Artemova

   

  Najpoznatija legenda o jednom od najpopularnijih irskih svetaca zaštitinika govori o tome kako je objasnio Sveto Trojstvo koristeći se detelinom s tri lista, poznatom kao "šamrok". Irci su sami posle dodali četvrti list kao simbol sreće.Potkovica za sreću, vilenjaci, zelena boja, detelina i pivo glavna su obeležja ovog praznika, koji se proslavlja širom sveta, a poslednjih godina intenzivno i u našoj zemlji.

  Na današnji dan, koji je tokom velikog posta, irske porodice tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Veliki (korizmeni, časni) post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela. Dan Sv. Patrika u izvornom obliku, govori o duhovnom ispunjenju i obnovi, o molbama za misionare širom sveta.


  Evo nekoliko simbola bez kojih ovaj praznik ne može proći.

  Detelina - Detelina je u staroj Irskoj predstavljala svetu biljku jer je simbolizovala ponovno rađanje proleća. Do 17. veka ona je postala simbol irskog nacionalizma u nastajanju. Kako su Englezi počeli da prisvajaju irsku zemlju i donosili zakone protiv upotrebe irskog jezika i propovdanja katolicizma, mnogi Irci su počeli da nose detelinu kao simbol ponosa na svoje nasleđe i kao znak nezadovoljstva engleskom vladavinom.

  Irska muzika - Muzika se često povezuje sa Danom svetog Patrika i generalno sa irskom kulturom. Muzika je još od starih Kelta bila vrlo važan deo života za Irce. Keltska kultura se zasnivala na religiji, legendama i istoriji koje su se kroz priče i pesme prenosile sa generacije na generaciju. Nakon što je zemlju pokorila Engleska i nakon što je zabranila Ircima da pričaju svoj maternji jezik, oni su se okrenuli muzici kako bi im pomogla da ne zaborave važne događaje, svoje nasleđe i istoriju.

  Zmija - Legenda govori da je sveti Patrik oterao sve zmije iz Irske i do današnjeg dana se ne zna da li je to istina, jer u Irskoj zaista nema zmija. "Progon zmija" se vezuje za iskorenjivanje paganske ideologije i trijumf hrišćanstva. U Irskoj i u ostalom delu sveta gde su se Irci naselili, obeležava se komemoracija njegove smrti, da se nikad ne zaboravi čovek koji je doneo Hrišćanstvo u Irsku.

  Irski vilenjak - Originalni naziv za vilenjaka je "lobaircin," što znači “mali, sposobni momak”. Ovaj simbol verovatno potiče od keltskog verovanja u vilenjake, male muškarce i žene koji su svoje magične moći koristili za dobro ili zlo.

  Na ovaj dan tradicionalno se jede usoljenja govedina i pije pivo.

 • Pročitajte i...
  O njegovim imitacijama priča ceo svet O njegovim imitacijama priča ceo svet

  Glumac-imitator Džim Meskimen oduševio je javnost neodoljivim imitacijama brojnih poznatih ličnosti.

  Prijateljstvo za primer Prijateljstvo za primer

  YouTube kanal Dodo donosi neobično simpatične priče u kojima su glavni akteri životinje, a ova priča sasvim sigurno će vam izmamiti osmeh na lice.

  Da li znate koji se emodžiji najviše koriste? Da li znate koji se emodžiji najviše koriste?

  Emodžiji su postali svakodnevni deo komunikacije, a konzorcijum Unicode, organizacija odgovorna za klasifikaciju i standardiziranje emodžija, prvi put je objavila top listu najkorišćenijih sličica, pišu itvesti.

  ginisova knjiga rekorda naxi 300 baletskih igrača u obaranju Ginisovog rekorda

  Nova sezona uspostavljanja Ginisovih rekorda je u toku, a jedan od njih vezuje se za pokušaj obaranja vremenskog perioda i broja baletskih igrača koji simultano stoje na prstima.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: