Slušate: Jutro uz Svetu Stefanovića

Pesma: Djordje Balašević - Pa dobro gde si ti

Jutro uz Svetu Stefanovića
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Djordje Balašević - Pa dobro gde si ti
  2. Parni Valjak - Ivana
  3. Tose i Tony - Lagala nas mala
  4. Zdravko Čolić - Malo pojačaj radio
  5. Bajaga - Od sumraka do svitanja
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Nebojša Milovanović - Utorak - Mojih 50
  2. 22. jul - 1 - Dodir noći
  3. 22. jul - 2 - Dodir noći
  4. 22. jul - 3 - Dodir noći
  5. Nebojša Milovanović - Ponedeljak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Banana split Banana split

  Ukusan letnji desert koji ne zateva pečenje ni dugotrajnu pripremu.

  Rižoto sa povrćem Rižoto sa povrćem

  Lagani obrok koji se brzo priprema i hranljiv je.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.94 117.76 118.59
  CHF 106.14 106.89 107.64
  USD 104.47 105.20 105.94
 • Povezani članci
 • Kad je Niče plakao: Predstava koja nas okreće introspekciji

  Danas je u UK Vuk Stefanović Karadžić održana konferencija za medije povodom premijere predstave Kad je Niče plakao u režiji Gorana Jevtića, a tim povodom novinarima se obratio autorski i izvođački deo ekipe: Goran Jevtić, Ljubomir Bandović, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić, kao i asistent režije Patrik Lazić, kostimograf Stefan Đoković i Svetislav Goncić ispred UK Vuk Stefanović Karadžić.
  11-02-2019 | 15:51 | Autor/Izvor: Naxi media-Kulturocilin PR

  Foto: Naxi media, Željka Dimić

   

  Na konferenciji je najavljena premijera predstave koja je zakazana za 14. februar, dok će predstava pretpremijerno biti izvedena 12. februara u UK Vuk Stefanović Karadžić. Komad je inspirisan istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca.

  Čitav komad se odvija na dva plana, svesnom i nesvesnom, suočava nas sa onim o čemu se govori i onim što skrivamo, sa čovekovom potrebom da se podeli sa drugim bićem. U pitanju je priča o rađanju psihoanalize, o izdvajanju pojedinca iz mase, priča o susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea – susretu koji će promeniti savremeno razumevanje čoveka.


  (Foto: Naxi media, Željka Dimić)

  Beč 1882, godina koju su u Evropi zvali i ,,godina opsesije“, godina kada kreće prvi tramvaj, kada se dešava Druga industrijska revolucija, ozbiljan početak suprotstavljanja mašina čoveku. To je trenutak kada naša religijska ubeđenja i sve ono sto su bile stege i konvencije tog veka počinju odjednom da dovode ljude do ozbiljnih bolesti, a da se pritom nije znalo zašto. Kasnije će se uspostaviti nešto sto mi danas zovem super ego ili naučene društvene opšteprihvatljive konvencije, govoriće o nagonima i između svega toga o egu koji je tu da zadovolji ove dve stvari da bi čovek bio zdrav i u ravnoteži. Mi se bavimo ovim delom ega, tj. kako napraviti balans i ravnotežu, istakao je reditelj Goran Jevtić govoreći o predstavi.

   

  Ljubomir Bandović, tumači ulogu Jozefa Brojera:

  Kada vam se ukaže prilika da igrate jednu istorijsku ličnost, pogotovo jednu ovako značajnu istorijsku ličnost, morate da nadomestite sve ono što ne znate ili poluznate o njoj. Prolazeći kroz taj proces, čovek dođe do zaključka da se otuđujemo jedni od drugih, što nas više ima. Umesto da smo usmereni jedni na druge, mi se otuđujemo i svako bi želeo svoj univerzum i svako zna da je poseban a ne zna zbog čega. U ovom komadu upravo saznajemo zbog čega smo posebni, da svako od nas ima svoju svetlu i mračnu stranu. Koliko si monarh toliko si i ubica, potencijala postoji za sve, samo je pitanje trenutnih okolnosti. To vreme je, u smislu okolnosti, bilo odlično da čovek počne da se vraća sebi. U vremenu u kome danas živimo i u onom koje nas očekuje, milism da će nas okolnosti glasnije prizivati sebi, a da bismo o sebi nešto saznali potreban nam je neko preko puta. Neko od poverenja. Mislim da je jedna od ključnih reči u ovom komadu poverenje.


  Tematska okosnica komada je borba nagona i usvojenog superega, apsurd braka kao slobodnog izbora koji zatim postaje zatvor. Potreba da se stalno zanemaruje ono što imamo u potrebi da se poseduje zabranjeno i nedostižno. Da li je u ljudskoj prirodi samo da osvaja ili da i uživa u osvojenom. Da li ikada nesebično pomažemo drugima ili je naša istinska motivacija pomoć za samoga sebe. Gde čovečanstvo danas stoji stotinu godina posle Ničeove filozofije i Brojerove psihoanalize. Postoji li sloboda izvan slobode u odnosu na samog sebe, biti ja i istine? – samo su neka od pitanja koje postavlja ova predstava.

  U predstavi igraju: Ljubomir Bandović, Goran Jevtić, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić.

  Dramatizaciju bestselera Irivina Jaloma potpisuje Jordan Cvetanović.

  Članovi autorskog tima su i asistent režije Patrik Lazić, scenografkinja Vesna Popović, kostimograf Stefan Đoković, kompozitor Draško Adžić, koreograf Miloš Isailović, i autor videa i animacije Nenad Dodić.

   

 • Pročitajte i...
  pozoriste-naxi-portal Kad je Niče plakao u UK Vuk

  Pretpremijera predstave Kad je niče plakao zakazana je za 12. februar, dok će premijerno biti izvedena 14. februara u UK Vuk Stefanović Karadžić. Komad je inspirisan istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca. U pitanju je priča o rađanju psihoanalize, o izdvajanju pojedinca iz mase, priča o susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea – susretu koji će promeniti savremeno razumevanje čoveka.

  Srdan Golubović: Počelo snimanje filma Otac Srdan Golubović: Počelo snimanje filma Otac

  U Beogradu su snimljeni prvi kadrovi za film Otac Srdana Golubovića.

  maske-naxi Iluzije premijerno u UK Vuk

  U Ustanovi kulture Vuk, 17. marta premijerno će biti izvedena predstava Iluzije, Ivana Viripaeva u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: