Slušate: Popodne sa Milošem Lazićem

Pesma: Djavoli - Ostani uz mene

Popodne sa Milošem Lazićem
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Djavoli - Ostani uz mene
  2. Boris Novković - Elois
  3. Dobrovoljno Pevacko Drustvo - Cekaj Me
  4. Atomsko Sklonište - Treba Imat Dusu
  5. Dado Glišić - Disem Al Nisam Ziv
 • Beograd Uzivo
 • Virtualni sajam
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. 16. oktobar - 1 - Dodir noći
  2. 16. oktobar - 2 - Dodir noći
  3. 16. oktobar - 3 - Dodir noći
  4. Čipi - Sreda - Mojih 50
  5. 15. oktobar - 1 - Dodir noći
 • Preporučujemo
  Pohovane kuglice od pirinča Pohovane kuglice od pirinča

  Priprema ovog jela nije nimalo komplikovana, a može biti sjajna zamena za klasične krokete.

  Pita od bundeve Pita od bundeve

  Jesen ne može proći bez ove poslastice.

 • Kids Fest
 • Pozoriste na Terazijama
 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.73 117.56 118.38
  CHF 106.04 106.79 107.54
  USD 105.37 106.12 106.86
 • Povezani članci
 • Gost kome se svaka kuća raduje

  Dolazi iz Laponije, a u novogodišnjoj noći svojim sankama u društvu irvasa nagrađuje decu koja su bila dobra tokom čitave godine. On je nasmejan, rumen i deca ga obožavaju, a njegova prisutnost se vezuje za rezličite kulture. Jedan jedini - Deda Mraz.
  29-12-2017 | 09:27 | Autor/Izvor: Naxi media-wikipedia

  Foto: Bigstockphoto-Sandralise


  Ideja o prazničnoj podeli poklona, zasniva se na nekoliko tradicija, među kojima se smatra da su za pojam Deda Mraza kakvog danas poznajemo najzaslužnija prethrišćanska verovanja germanskih i slovenskih naroda koja su, njihovim pokrštavanjem, kombinovana sa likom hrišćanskog Svetog Nikole.


  Sveti Nikola je poznat kao veliki filantrop, koji je bezuslovno pomagao siromašnima i slabijima. On novac nije davao ljudima u ruke, već im je stavljao u džep da bi se iznenadili kada ga nađu. Posebno je bio naklonjen deci, zbog čega se danas smatra i zaštitnikom dece, a iz njegovog života najpoznatija je ostala priča o tri devojčice koje je Sveti Nikola spasio od prostituisanja tako što im je ubacivao kroz prozor vreću sa zlatnicima. Ovo su prvi nagoveštaji darivanja i veze sa Deda Mrazom.


  U germanskoj tradiciji je vekovima postojao običaj da roditelji deci na dan Svetog Nikole ostavljaju slatkiše govoreći im da im je to poklon od ovog svetitelja. Ovaj običaj preneo se postepeno i na Božić, u vreme kada se kitila jela, pa su slatkiši, spontano, svoje mesto vremeno našli ispod ukrašenog drveta.


  U 16. veku, reformacija Martina Lutera nije samo napravila promene u hrišćanskoj religiji, već je i uticala na izgled omiljenog dekice. Naime, pošto protestanti ne slave svece, bila im je potrebna nova božićna tradicija, a lik Svetlog Nikole postepeno je zamijenio "Father Christmas", Otac Božića ili Božić Bata, koji je tokom sedamnaestog veka postao deo britanskog folklora.


  Velike emigracije Evropljana u Ameriku uslovile su da se ova tradicija prenese i na američki kontinent. Tako je prekookenaski "Novi svet" postao bogatiji za jednu tradiciju. Sant Niklaus, Saint Niklaus, Sinterklass i ostale varijacije imena Svetog Nikole vremenom su sjedinjene i stvoren je Santa Klaus čije ime je američka štampa prvi put upotrebila 1773. godine.

 • Pročitajte i...
  Google radi na asistentu koji će olakšati tačno pisanje Google radi na asistentu koji će olakšati tačno pisanje

  Iz Google-a stižu informacije kako uskoro stiže mogućnost spell checka (tačno pisanje) i provera gramatike u samom prozorčiću u kojeg upisujemo e-mail, prenose itvesti.

  ginisova knjiga rekorda naxi Upoznajte Hamfrija, najmanjeg bika na svetu

  Ginisova knjiga rekorda zabeležila je još jedan interesantan rekord, a on nas vodi u Kaliforniju gde živi najkraći i najmanji bik na svetu - Enter Hajkins Ark Džupiter, za prijatelje Hamfri.

  lifestyle-mobilni telefon 15-godišnjakinji majka oduzela telefon, ona se snašla i tvitovala preko - frižidera

  Zabavna priča o modernoj tehnologiji, internetu i snalažljivim millenijalcima dolazi iz SAD-a. Kako prenosi britanski Guardian, sve je počelo pre dve nedelje kada je izvesna 15-godišnja Doroti izazvala požar u kuhinji jer je bila previše usredsređena na svoj telefon.

  Putanja po liku Fride Kalo Putanja po liku Fride Kalo

  Leni Magan pretvorio je svoju trkačku rutu u umetnost. Ovaj trkač iz San Franciska odabira rute na kojima se tokom trčanja na mapi iscrtavaju određeni oblici. Poslednja među njima bila je ruta koja je dala lik Fride Kalo.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: