Slušate: Vikend uz Naxi

Pesma: Djordje Balašević - Ljerka (Korzo)

Vikend uz Naxi
Naxi Radio
 • Poslednjih 5 pesama
  1. Djordje Balašević - Ljerka (Korzo)
  2. Djordje Balašević - Jaroslava (Princezo javi se)
  3. Denis & Denis - Program tvog kompjutera
  4. Denis & Denis - Soba 23
  5. Bajaga - Tekila Gerila
 • Beograd Uzivo
 • Delta city
 • Propuštene emisije
  Ostale emisije
  1. Nikola Demonja - Petak - Mojih 50
  2. 16. januar - 1 - Dodir noći
  3. 16. januar - 2 - Dodir noći
  4. 16. januar - 3 - Dodir noći
  5. Nikola Demonja - Četvrtak - Mojih 50
 • Preporučujemo
  Domaća božićna česnica Domaća božićna česnica

  Ova vrsta obrednog hleba vezuje se za obeležavanje Božića, a mesi se na Badnje veče ili na Božićno jutro. Posebnost ovog hleba nije samo u pripremi, već i simboličnom značenju koje nosi. Ne zaboravite da, prema starom običaju, u česnicu stavite novčić, a onoga koji u česnici pronađe novčić, očekuje prosperitetna godina.

  Neodoljivi novogodišnji slatkiši Neodoljivi novogodišnji slatkiši

  Ukoliko uživate u prazničnoj atmosferi, a uz to ste ljubitelj poslastica, u narednom videu možete videti neke od ideja na koje sve načine možete napraviti neodoljive praznične poslastice.

 • Kursna lista
  Kupovni Srednji Prodajni
  EUR 116.73 117.56 118.38
  CHF 108.58 109.35 110.11
  USD 104.83 105.57 106.30
 • Povezani članci
 • Budućnost je stigla: Prenatalna dijagnostika moguća i u Srbiji

  Od sada i u našoj zemlji moguće genetičko testiranje beba u prenatalnom periodu na 50 metaboličkih poremećaja i bolesti.
  12-09-2018 | 13:29 | Autor/Izvor: Naxi media-ASKA PR

  Foto: Bigstock-theodor38

   

  Prenatalna dijagnostika je oblast medicine koja se poslednjih godina intenzivno razvija u svetu. Dobra vest je da inovacije stižu i u Srbiju! Od kada su, pre nekoliko godina kod nas počeli da se rade neinvazivni prenatalni testovi, kojima se dobijaju mnogo pouzdaniji rezultati u odnosu na dabl i tripl test, a i izbegava se invazivna amniocenteza, pojavilo se više različitih brendova testa.

  Ono što je važno pri odabiru savršenog testa jeste da kod nas trenutno postoji test najnovije, treće generacije! U prenatalno testiranje od sada je moguće uključiti i tatu!

  Uz neinvazivni prenatalni test, u kome se koristi krv od majke, dodaje se i očev uzorak i radi se analiza monogenetskih metaboličkih procesa i bolesti odnosno naslednih oboljenja prouzrokovanih mutacijom jednog gena.

  Uzimanjem uzorka majčine krvi iz koje se svakako radi neinvazivni prenatalni test i dodavanjem materijala biološkog oca bebe, koji se uzima brisom iz usne duplje, postoji test koji već od 10. nedelje trudnoće može da analizira rizik na čak 50 metaboličkih bolesti i poremećaja. Kada kažemo rizik, mislimo na to da dete može da bude nosilac genetske mutacije, ali to ne znači da će se uvek razviti bolest. Ovi testovi su značajni, ne samo za trudnicu i njeno dete, već i za buduće generacije, jer je važno da imamo informacije o našim genetskim predispozicijama. Od bolesti koje se analiziraju, mogli bismo da izdvojimo cističnu fibrozu, beta talasemiju, srpastu anemiju, fenilketonuriju, Ušerov sindrom, autozomnu recesivnu policističnu bolest bubrega... Analizirati ove bolesti u prenatalnoj fazi je velika revolucija u svetu genetike i važna vest za nas, te je svakako bitno da što više roditelja sazna za ovu mogućnost- kaže dr Dragan Stajić, ginekolog Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

  Šta je neinvazivni prenatalni test?

  Neinvazivni prenatalni test pruža informacije o zdravlju hromozoma bebe u trudnoći, na potpuno bezbedan i siguran način.
  Daunov sindrom je najčešća genetička nepravilnost, ali se rađaju i deca sa Edvardovim, Patau ili Tarner sindromom. To su različiti poremećaji na DNK lancu bebe koji uzrokuju rađanje deteta sa posebnim potrebama.
  Sve njih kao i ostale najučestalije, već od 10. nedelje trudnoće otkriva neinvazivni prenatalni test.

  U Srbiji su u okviru javnog zdravstva trudnicama dostupni ultrazvučni pregledi, dabl i tripl testovi i amniocenteza.

  Ni jedna od ovih metoda nije u potpunosti pouzdana. Ultrazvuk je tačan oko 85 odsto. Dabl test, koji se radi u prvom trimestru trudnoće, i tripl, koji se radi u drugom trimestru, odlikuje odlikuje visoka stopa lažno pozitivnih (5 odsto) i lažno negativnih rezultata (15 odsto), jer su oni samo statistički testovi. Na taj način se veliki broj budućih mama, bespotrebno, upućuje na invazivnu metodu, amniocentezu, sa sumnjom da nose dete sa, na primer, Daunovim sindromom. Podsetimo, amniocenteza u 1 do 3 odsto slučajeva može da dovede do gubitka ploda.

  Pouzdanost rezultata ovog testa je 99 %

  Klinička studija je pokazala veoma visoku pouzdanost i preciznost ovih testova u više od 99% slučajeva. Ukoliko test pokaže visok rizik na bilo koju metaboličku bolest, moguće je potvrditi analizu dijagnostičkom metodom koja se obavlja u istoj laboratoriji i bez dodatnih troškova. Tada se dobijaju precizne informacije o tome da li je beba samo nosilac mutacije ili se razvilo oboljenje - objašnjava dr Stajić.

  Ovo testiranje može da se obavi samo uz neinvazivni prenatalni test koji pruža tu mogućnost.

 • Pročitajte i...
  Škola za mlade roditelje i trudnice Škola za mlade roditelje i trudnice

  U subotu 24. novembra od 10 – 15h u svečanoj sali GO Vračar održaće se Bebiron panel konferencija, namenjena roditeljima i trudnicama.

  Jesenja radionica o zdravoj trudnoći Jesenja radionica o zdravoj trudnoći

  Jesenja radionica o zdravoj trudnoći FIT I ZDRAVA MAMA pod naslovom ZDRAVO BEBO, održaće se u sredu 13. decembra 2017. godine od 18 do 21h u Velkoj sali opštine Stari grad, Makedonska 42. Za sve buduće mame, ali i tate, ulaz je besplatan.

  Devet meseci trudnoće u četiri minuta Devet meseci trudnoće u četiri minuta

  Decu ipak ne donose rode, već su za to zaslužni roditelji, a kako izgleda jedno putovanje od nastanka embriona do prvog udaha pogledajte u narednom videu.

 • Komentari

  Komentara: 0

  Postavi komentar: